Persoanele care au primit sange sau produse din sange inainte de 1991 trebuie sa faca testul pentru hepatita C, intrucat aceasta investigatie a fost introdusa abia in acel an, iar pana atunci s-a vorbit despre „hepatita post-transfuzionala”, care in esenta este acelasi lucru, dar neconfirmat.
Hepatita C se transmite prin transfuziile sanguine si produsele din sange. De aceea, persoanele care au primit sange sau produse din sange inainte de 1991 trebuie sa-si faca testul pentru hepatita C. Testul pentru hepatita se face din anul 1991, de aceea exista inainte de aceasta data o „hepatita post-transfuzionala”, care in esenta nu este altceva decat hepatita C, a explicat presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului si seful Centrului de Medicina Interna – Nefrologie al Institutului Clinic Fundeni, Mihai Voiculescu.
Potrivit medicului, tot din acel an se testeaza donatorii de sange si produsele din sange, astfel ca in prezent exista o siguranta relativa. „Riscul de infectie cu virusul hepatitei C in urma unei transfuzii este de unu la un milion. Siguranta absoluta nu exista in nicio tara din lume, din cauza asa-numitei «ferestre de diagnostic» – timpul dintre infectare si cea mai devreme posibila determinare in sange”, a precizat Voiculescu.
O alta cale de trasmitere este prin utilizarea aparatului de barbierit, a forfecutei, periutei de dinti, boala putand fi transmisa cand exista sange pe astfel de instrumente. „De aceea aceste instrumente trebuie sa fie personale, si nu comune, eventual cele ale bolnavului sa fie pastrate separat”, a mai spus medicul. Cele mai expuse persoane infectarii cu virus hepatitic C sunt pacientii care fac hemodializa (spalare de sange, rinichi artificial), consumatorii de droguri prin folosirea in comun a acelor, detinutii, intre care se gasesc multi dependenti (12,5 la suta au hepatita C).
Potrivit medicului, dependentii de droguri intravenoase si pacientii cu hemofilie au inregistrat adesea infectii duble, fie cu virusul hepatitei B, fie cu cel al SIDA. La risc mai sunt si angajatii din sistemul sanitar care vin in contact cu sangele infectat. Rata de risc de transmitere a hepatitei B de la mama la fat este de 3- 5 la suta, in functie mai ales de viremia mamei. Transmiterea este posibila in timpul celor noua luni de sarcina, in timpul alaptarii, dar si la nastere.
Hepatita C se poate transmite si pe cale sexuala. O alta grupa care prezinta risc de contaminare o reprezinta persoanele cu tatuaje si piercing. Daca in urma efectuarii analizelor de rutina sunt identificate valori crescute ale enzimelor hepatice, este recomandata efectuarea testelor specifice pentru hepatita C. Testul specific pentru diagnosticul de hepatita C consta in depistarea in sange a anticorpilor anti-virus hepatita C (HCV-Ac).
Daca nu apar anticorpi ai hepatitei C in sange, atunci nu exista infectie cu virusul HCV. Daca in sange apar anticorpi ai hepatitei C, aceasta inseamna probabilitate mare de infectare cu virusul HCV si sunt necesare teste suplimentare. Anticorpii pot lipsi in primele patru saptamani dupa infectare la aproximativ 30 la suta dintre persoane. Dupa trei luni de la infectare, anticorpii sunt detectati la 90 la suta din persoanele infectate.
Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF), impreuna cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH), marcheaza, marti, Ziua Internationala de Lupta Impotriva Hepatitei. Cele doua asociatii au derulat impreuna in 2007 prima campanie nationala de educare, informare si preventie a hHepatitei C, campanie intitulata „Afla de C”.
„Este important sa vorbim despre hepatita C, pentru ca Romania ocupa locul intai in Europa ca numar total de cazuri, conform datelor de prevalenta raportate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si locul patru ca rata a mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice – 44,5 decese la suta de mii de locuitori, in conditiile in care media europeana este de 15 decese la suta de mii de locuitori”, a mai spus Voiculescu. In Romania sunt aproape 10 la suta din cele 12 milioane de persoane din Europa care se presupune ca sunt infectate cu virusul hepatitei C.