Acele firme romanesti care au achizitionat bunuri/servicii sau au efectuat importuri in alte state membre ale Uniunii Europene, pentru care au achitat TVA in statele respective, pot recupera taxa in anumite conditii. Pentru taxa achitata in 2018, termenul de depunere a cererii pentru solicitarea rambursarii TVA este 30 septembrie 2019, afirma Ramona TARIUC, Director Taxe Indirecte, si Catalina COJOCARU, Manager Taxe Indirecte, Deloitte Romania.
Cine poate solicita recuperarea TVA si in ce conditii?
In Romania, orice persoana impozabila stabilita local poate obtine rambursarea TVA aferenta achizitiilor de bunuri/servicii si importurilor efectuate in alte state membre. Conditia esentiala pe care trebuie sa o indeplineasca solicitantul este sa fi efectuat operatiuni care dau drept de deducere a TVA. In plus, solicitantul nu trebuie sa fie stabilit in statul membru in care a efectuat respectivele achizitii si sa nu fi efectuat livrari bunuri/prestari de servicii pe teritoriul acelui stat pentru care este persoana obligata la plata taxei. Cele mai frecvente tipuri de achizitii sunt serviciile de cazare si restaurant, cheltuielile de deplasare, combustibilul, accesul la targuri si expozitii.
Astfel, daca aveti un cod valid de TVA si efectuati operatiuni cu drept de deducere in Romania, va recomandam sa efectuati o analiza a sumelor reprezentand TVA achitata in alte state membre unde nu sunteti stabiliti/inregistrati in scopuri de TVA. Perioada pentru care se poate solicita rambursarea TVA este cuprinsa intre trei luni si un an, exceptie facand situatia in care aceasta reprezinta perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic.
In cazul in care cererea de rambursare vizeaza o perioada de rambursare mai mica de un an calendaristic, dar mai mare de trei luni, cuantumul TVA pentru care se solicita o rambursare nu poate fi mai mic de 400 de euro. Pentru perioadele de rambursare de un an calendaristic sau perioada ramasa dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 de euro. Daca sunt indeplinite conditiile si validate pragurile, persoana impozabila poate depune o cerere de rambursare (pe cale electronica) pana pe 30 septembrie 2019 pentru TVA achitata pe parcursul anului 2018. In cazul in care baza impozabila mentionata pe factura sau documentul de import depaseste 1.000 de euro, respectiv 250 de euro, in cazul facturilor pentru combustibil, statul membru de rambursare poate solicita anexarea documentelor. Pentru a castiga timp, recomandarea specialistilora este sa atasati aceste documente odata cu depunerea cererii de rambursare.
Cererea se depune prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de autoritatile fiscale din Romania si aplicantul primeste o confirmare de primire. In continuare, autoritatile romane transmit cererea de rambursare catre statul membru relevant.
In cat timp va recuperati banii?
Termenul de solutionare a cererii de rambursare este intre patru si opt luni de la data la care statul membru de rambursare primeste cererea.
In cazul in care cererea se aproba, rambursarea sumei este efectuata de catre statul membru de rambursare in termen de zece zile lucratoare de la data expirarii termenului de patru luni sau, in cazul in care au fost solicitate informatii suplimentare sau alte informatii ulterioare, de maximum opt luni.
Cei care au de recuperat TVA din alt stat UE, pot depune cerere de rambursare. Termen limita, 30 septembrie 2019
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...