Salajenii si nu numai trebuie sa aiba mare grija cum se comporta atunci cand ajung la spital. Si sa nu isi iasa din fire nici daca profesorul a dat o nota mica copilului lor.
Toate acestea pentru ca, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament, orice agresiune fizica asupra personalului medical si didactic va fi incadrata la ultraj. Proiectul a primit saptamana aceasta raport de admitere iar daca va primi votul parlamentarilor, va aduce pedepse chiar si de 12 luni dupa gratii pentru cei care comit astfel de fapte. Initiatorii actului normativ sustin ca, in sistemul sanitar de exemplu, patru din cinci medici sunt agresati de pacienti.
"Proiectul de lege prevede o noua incadrare juridica, cea de ultraj, precum si inasprirea pedepselor pentru cei care agreseaza personalul medical sau didactic aflat in exercitarea atributiilor de serviciu. Apreciem ca acest lucru va duce la descurajarea unor astfel de situatii si va permite cadrelor medicale si didactice sa poata actiona eficient in interesul elevilor si pacientilor", se arata in expunerea de motive a proiectului. Proiectul de act normativ mai prevede ca "agresarea personalului medical si didactic, aflat in timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, sa fie incadrata la ultraj, similar cu cea a politistilor si jandarmilor, iar astfel pedepsele sa fie majorate cu 50%."
Proiectul, initiat de un grup de deputati PSD, va fi trimis spre dezbatere si adoptare plenului Senatului, in calitate de prima Camera sesizata. Studii facute de Ministerul Educatiei arata ca, in ultimii ani, 2400 de elevi si-au agresat profesorii, iar 5% dintre acestia chiar i-au lovit. In domeniul sanitar situatia e si mai alarmanta, datele oficiale aratand ca patru din cinci medici sunt agresati de pacienti. Cele mai grave probleme au loc in unitatile de primiri urgente, acolo unde pacientii in stare de ebrietate sau insotitorii acestora ii impiedica pe medici sa-si faca meseria, ii lovesc sau le vorbesc urat.