Două orașe și 28 de comune din Sălaj vor avea Planuri Urbanistice Generale.
Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a semnat contractul de finanțare prin care vor fi elaborate, respectiv actualizate planurile urbanistice generale (PUG-urile) pentru aceste unități administrativ-teritoriale.
Beneficiare directe sunt orașele Șimleu Silvaniei și Cehu Silvaniei, precum și comunele Agrij, Almașu, Băbeni, Bobota, Bocșa, Boghiș, Buciumi, Chieșd, Creaca, Cuzăplac, Dobrin, Fildu de Jos, Gâlgău, Hereclean, Hida, Horoatu Crasnei, Letca, Lozna, Măeriște, Mirșid, Pericei, Românași, Sânmihaiu Almașului, Someș-Odorhei, Șamșud, Șărmășag, Vârșolț și Zimbor.
Accesat de administrația sălăjeană și finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, proiectul dispune de o finanțare de la bugetul de stat în valoare de 12,66 milioane de lei și va fi derulat în perioada 2024-2027.
Planul Urbanistic General (PUG-ul) este un proiect care face parte din programul de amenajare a
teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor. În acelaşi timp, PUG-ul stabileşte norme generale pe baza cărora se elaborează mai apoi PUZ-urile şi PUD-urile.
Un Plan Urbanistic General se întocmește la nivel de municipiu, oraș sau comună și vizează
dezvoltarea omogenă a principalelor zone de interes public, pentru o perioadă de maxim
10 ani.
Planurile Urbanistice Generale includ prevederi atât pentru suprafețele intravilane, cât și pentru cele extravilane.
Planul Urbanistic General este absolut necesar în cazul unor investiții de interes sau de utilitate publică
majoră, de exemplu modernizarea infrastructurii rutiere, extinderea intravilanului, extinderea infrastructurii de apă, canalizare sau gaze naturale.
Altfel spus, Planul Urbanistic General este primul set de norme care trebuie respectate în cazul elaborării oricărui proiect de construcție.
Pentru a construi un imobil, e necesară Autorizația de Construire. Aceasta se emite pe baza Certificatului de Urbanism care, la rândul său, se eliberează pe baza Regulamentului Local de Urbanism (RLU), pe care îl
găsim în PUG.
Tot de PUG avem nevoie și dacă vrem să aflăm ce riscuri naturale (inundații, alunecări de teren) sunt într-o anumită zonă, care e regimul juridic al unor terenuri sau ce condiții există pentru folosirea acestora.
Reglementările stabilite prin PUG nu pot fi modificate prin PUZ sau PUD.