Primul ANL ecologic din Salaj
In vara anului trecut, fostul ministru al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, Borbely Laszlo, a inaugurat, la Sancraiu de Mures, primul bloc de locuinte din tara construit pe structura metalica, finantat prin Agentia Nationala pentru Locuinte. Cladirea face parte dintr-o serie de 100 de blocuri construite pe acelasi tip de structura, alaturi de cele din Baia Sprie (judetul Maramures, Roznov (judetul Neamt), Lugoj (judetul Timis) si… Cehu Silvaniei (judetul Salaj). Si daca in celelalte localitati enumerate mai sus au inceput sau chiar s-au definitivat lucrarile, in Cehu constructia ANL-ului bate pasul pe loc din cauza problemelor privind amplasamentul.
Constructia blocului, pe structura metalica, din Sancraiu de Mures a durat doar cinci luni, iar incalzirea locuintei si apa calda, vor fi asigurate de apa termala extrasa din pamant, de la o adancime de circa 150 de metri, cu ajutorul pompelor biotermale.
Incalzirea din sursele naturale ale solului este o metoda noua, introdusa de doar 5 ani pe piata mondiala, iar primul asemenea bloc din Romania este cel din localitatea mureseana. Costurile pentru construirea blocului pe structura metalica s-au ridicat la suma de 2,7 milioane de lei si sunt comparabile cu cele care folosesc tehnologii traditionale. In schimb, pe langa scaderea cheltuielilor de consum, datorata folosirii bioenergiei, scad si costurile de exploatare cu circa 30%.
Probleme cu amplasamentul
Consilierii locali (din fostul consiliu) din Cehu nu s-au putut pune de acord in ceea ce priveste locul unde va fi ridicat blocul pentru tineri. Discutii si propuneri au fost inca din 2007. In prima faza, dupa cum ne-a declarat primarul Varga Andrei, s-a propus ca ANL-ul sa fie construit pe strada George Cosbuc. Solutia nu a fost insa acceptata deorece primaria ar fi trebuit sa investeasca sume importante de bani pentru consolidarea terenului.
Asadar, o parte din consilieri s-au opus, iar pe finalul de mandat al fostului executiv s-a hotarat ca blocul sa fie amplasat la intrarea dinspre Zalau, in zona Autogarii, unde, actualmente, se construieste o noua sala de sport. Nu de aceeasi parere cu fostii edili au fost noii alesi in urma scrutinului din iunie 2008.In opinia lor, terenul din zona Autogarii ar fi un loc stramt si, mai mult, mirosul provenit de la fermele din zona i-ar deranja pe viitorii locatari. In cele din urma, dupa lupte seculare care au durat aproape doi ani s-a stabilit ca blocul ANL sa fie ridicat in zona centrala a orasului, pe strada Aranyi Janos (in apropierea blocului P13). „Fiind o zona de blocuri, nu vom mai cheltui foarte multi bani pentru introducerea utilitatilor deoarece acestea exista deja, in apropiere, pentru celelalte cladiri”, ne-a declarat Varga Andrei.
Primarul din Cehu nu ne-a putut oferi insa detalii cu privire la modul si materialele din care va fi construit ANL-ul si asteapta ca agentia sa organizeze licitatia pentru desemnarea constructorului. „Pana in momentul de fata nu am primit nici o instiintare din partea ANL, asa ca nu stiu detalii referitoare la tehnologiile care vor fi folosite. Noi le-am trimis hotararea de consiliu prin care am stabilit amplasamentul si asteptam ca agentia sa faca celelalte demersuri”, a mai adaugat Varga.
Prin construirea noului bloc va fi asigurat un acoperis deasupra capului pentru 20 de familii, blocul fiind proiectat cu 12 garsoniere si opt apartamente cu doua camere. Valoarea totala a investitiei va fi de aproximativ 3 milioane de lei (30 de miliarde de lei vechi), iar primaria va contribui cu 10% din aceasta suma, aportul bugetului local urmand sa se regaseasca in racordarea la utilitati (apa, gaz, electricitate etc.) a cladirii.
Cehu Silvaniei: S-a stabilit amplasamentul pentru ANL-ul „ecologic”
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...