Am vizitat satamana trecuta orasul Cehu Silvaniei, condus din anul 2016 de primarul Cheregi Ioan, aflat la primul mandat. Desi a preluat orasul fara nici un proiect major, actualul primar si-a format repede o echipa si a inteles inca de la inceput ca singura sansa pentru dezvoltarea orasului sunt atragerea de fonduri, fie ele europene sau guvernamentale. Asa se face ca astazi, primarul Cheregi Ioan are depuse proiecte majore si pe bani guvernamentali, dar si pe fonduri europene, proiecte care vor creste semnificativ calitatea vietii cehanilor.

rn

"Sunt la primul mandat si in campania electorala eu am promis oamenilor doua lucruri, unu ca voi aduce fonduri si adevarul este ca trebuie sa recunoastem ca Cehu Silvaniei a ramas in urma. Eu nu ma pot compara cu altcineva decat cu Simleu si Jibou. Stim foarte bine ca ei sunt mult mai avansati fata de noi. Deci am promis fonduri ceea ce am si reusit. Iar un lucru pe care-l regret foarte mult si nu am reusit este spitalul. Din pacate lipsa de cadre medicale este foarte acuta in Romania. Intentionam sa facem un centru multifunctional, dar se pare ca nu ne-a iesit. E un regret al meu si probabil o sa imi para rau totdeauna ca nu am reusit acest lucru. Legat de fonduri, cand am venit la primarie credeti-ma ca nu se vorbea de fonduri, nici macar strazile nu erau intabulate. Eu nu vreau sa acuz pe nimeni dintre cei care au fost inaintea mea, probabil ca ei atata au putut, eu vreau mai mult. Asa imi place mie, eu nu ma satur de munca niciodata."

rn

Cehu Silvaniei deruleaza cel mai mare proiect de dezvoltare din istoria orasului

"Primul lucru pe care l-am reusit a fost cu PNDL 2 si am accesat doua proiecte. E vorba de drumul Ulciugului – DC 108E, proiect care era inceput deja, dar nu era terminat. Am reusit sa aduc 5 miliarde lei vechi si sa termin lucrarea. Am reabilitat aproape doi kilometri cu asfalt, am construit, parcuri, santuri si rigole betonate. Lucrarile au fost incheiate anul trecut si oamenii sunt multumiti. Mai este o diferenta de 700 de metri de asfaltat si avem promisiunea Consiliului Judetean Salaj ca ne vor sprijinii sa finalizam anul acesta. Pentru mine este o satisfactie ca de mult se doreste legatura asta cu Satu Mare, inca din anii 1990 si nu s-a reusit. Al doilea proiect pe PNDL 2, care este una dintre cele mai mari din judet este canalizarea pentru cele patru sate apartinatoare, cu o valoare de 20 milioane lei, adica 200 miliarde lei vechi – Ulciug, Motis, Nadis si Horoat. In acest moment proiectul se afla in procedura de analiza oferte, exista trei firme care au depus oferte, iar la sfarsitul lunii vom afla castigatorul. Cred ca in luna septembrie vor incepe lucrarile la una dintre cele mai mari investitii din istoria Cehu Silvaniei.", ne spune primarul Cheregi Ioan.

rn

Tractor multifunctional pentru curatenie cu fonduri europene

rn

"Prin GAL am reusit sa achizitionam un utilaj multifunctional. UN tractoras care este dotat si poate sa coseasca de pe marginea drumului, are un tocator de crengi si este dotat pentru a matura strada. Noi ne-am axat atunci cand am achizitioant acest tractoras ca sa ne ajute cat mai mult la lucrarile de igienizare, curatenie in oras. Valoarea utilajului este de 60.000 euro si l-am achizitioant acum doua luni. Este primul succes de anul acesta si ne-am bucurat enorm, chit ca am dat 500 de semnaturi pentru aceasta investitie. Avem o birocratie excesiva ca sa accesam fonduri europene. Primaria Cehu mai detine un buldoexcavator achizitionat acum 12 ani, dar este intretinut si functioneaza bine.", spune primarul Cheregi.

rn

Cladirea cinematografului reabilitata complet prin CNI sau Ministerul Culturii

rn

"Am depus doua proiecte pentru reabilitarea cladirii cinematografului si la CNI si la Ministerul Culturii. A aparut o oportunitate anul trecut in toamna la Ministerul Culturii si am zis hai sa depunem si acolo. Valoarea investitieie se ridica la un milion de euro. Noi ne-am gandit sa facem acolo un centru cultural. Desi avem casa de cultura, cladirea cinematografului arata superb. Este o cladire veche si se potriveste foarte bine cu arhitectura orasului. Am vrea sa conservam centrul orasului asa cum a fost el de-a lungul istoriei. Cladirea este foarte degradata la acest moment si vrem sa o reabilitam complet. La parter functioneaza biblioteca. Noi am ami intervenit si am mai reparat cu angajatii nostri, dar acolo necesita lucrari ample de reabilitare si modernizare. Asteptam sa apara normele de aplicare si sa semnam contractul de finantare.", spune primarul.

rn

Liceul si gradinita urmeaza reabilitate si modernizate cu fonduri europene

rn

"Prin POR 10 am depus un proiect de reabilitare si modernizare a Liceului "Gheorghe Pop de Basesti". Valoarea investitiei este de 3,5 milioane euro. Prin acest proiect vom reabilita si moderniza integral cladire liceului, vom face lucrari exterioare, interioare, schimbare acoperis, inclusiv dotarea cu mobilier modern, parchet, geamuri, tot. Absolut tot. Prin POR 13 am depus un proiect pentru reabilitarea si modernziarea celor doua cladiri ale Gradinitei Piticot. Valoarea investitiei este de 2 milioane euro. In cadrul proiectului am cuprins si modernizarea a circa 800 metri de strazi care fac legatura intre cele doua cladiri pentru ca nu se afla in aceeasi locatie.", spune edilul.

rn

Din fonduri proprii se pune la punct infrastructura rutiera

rn

"Din bugetul local lucram pe strada Libertatii de la intrare dinspre Zalau pana la noi la Primarie pe o lungime de 1,2 kilometri. Acolo excutam lcurari de refacere accese gospodarii, trotuare, rigola de scurgere, s-a latit drumul pentru locuri de parcare si turnam strat de asfalt nou. Valoarea totala a lucrarilor se ridica la circa 630.000 lei. Cel tarziu luna aceasta lucrarile trebuie finalizate. Anul acesta cu sprijinul Consiliului Judetean am reusit sa asfaltam intrarea in Cehu, care era dezastru, dar si in fata fabricilor de pe strada Garii si strada Plopilor la iesire catre Maramures. Am mai reusit sa asfaltam strada Pacii. Toate aceste lucrari se ridica la valoarea de 450.000 lei. Ne-au ajutat Consiliul Judetean si eu le multumesc pe aceasta cale pentru ca chiar s-au gandit la noi. Alta lucrare a fost pe strada Ady Endre. Aici am avut o problema foarte mare pentru ca oamenii folosesc apa de baut din conducta de fier. Avem un protocol cu Compania de Apa si incadrul lucrarilor am schimbat complet conducta de fier cu o conducta din plastic, care este mult mai igienic, plsu ca am construit si caminele de apa la fiecare proprietate. Lucrarea a fost finalizata acum trei zile. Tot asa pe baza de protocol cu Compania de Apa am facut aceleasi lucrari pe strada Eminescu unde a fost schimbata conducta de apa. Lucrarile au avut o valoare de circa 800.000-900.000 lei. Ambele lucrari sunt finalizate, iar acum ne propunem ca obiectiv sa reusim sa asfaltam aceste doua strazi anul acesta." spune primarul Cheregi Ioan.

rn

Reabilitarea parcului central – o pata de culoare in inima orasului

"Parcul central a fost reabilitat anul trecut in regie proprie. Valoarea lucrarilor a fost de 1,2 miliarde lei vechi. In cadrul lucrarilor s-a pavat tot parcul, s-a restaurat monumentul si s-a curatat fantana arteziana. Au fost executate lucrari de bordurare, trotuare, banci noi si schimbare gazon. Au mai fost plantati arbori ornamentali si flori. Totodata am modernizat complet si statiile de autobuz care sunt noi. Multe lucruri incercam sa le facem in regie proprie pentru ca se pot derula mai repede si nu necesita licitatie, care este o procedura greoaie. Totodata controlul lucrarilor este mai eficient pentru ca sunt angajatii nostri.", ne-a declarat edilul orasului.

rn

Centru de batrani reabilitat complet de Primaria Cehu Silvaniei

rn

"Prin celebra H.G. 202 din martie 2011 a fost infiintat un centru de batrani care se afla in subordinea Primariei Cehu. Atunci s-au redus un numar de 67 de spitale care aveau posibilitatea sa se transforme in camin de batrani. Astazi are 40 de paturi si ocupate peste 95 %. Centrul este permanent si ofera servicii de ingrijire, hrana, medicamentatie, asistenta medicala. Timp de cinci ani de zile a fost subventionat de la bugetul de stat. Acum asiguram finantarea din bugetul local, ne mai ajuta Consiliul Judetena si percepe o taxa de la beneficiari. Acolo facem din bugetul propriu o investitie de 300.000 de lei. Acreditarea centrului a fost facuta pe o durata de 5 ani de zile si anul acesta expira si trebuie reinoita. AM primit acreditarea cu o conditie, adica trebuie refacute camerele conform standardelor. Concret toate camerele trebuie redimensionate si dotate cu baie proprie. In cel mai scurt timp se va pune pe SEAP si va incepe licitatia. Sper ca anul acesta sa incepem lucrarile. In acest proiect este implicat si Consiliul Judetean.", ne spune primarul Cheregi Ioan.