Nici proces in instanta, dar nici investitii
Ambitiile unora si indiferenta altora au facut ca Tabara Meses sa ajunga dintr-o sursa de venit, un loc in care se pierd bani si iluzii. Inchisa in 2004 din cauza unor nereguli depistate de inspectorii sanitar-veterinari, tabara se afla deja in al cincilea an de efectiva paragina. Administratorii edificiului de pe Meses, Directia Judeteana pentru Tineret Salaj, sustin, prin vocea directorului Costel Ardelean, ca statul refuza sa investeasca in readucerea taberei la standarde normale din cauza problemelor cu dreptul de proprietate. Este vorba despre faptul ca Liga Sindicatelor din Invatamant Salaj revendica dreptul de proprietate asupra taberei, obtinand deja posesia terenului aferent (2,87 hectare de padure). Revendicarea se face in baza faptului ca liga a fost recunoscuta, se pare, in instanta, drept unic succesor in drepturi a Filialei Salaj a Asociatiei Invatatorilor din Romania, asociatie care a cumparat, in 1938, terenul (cinci iugare de padure) de la Primaria Zalau, construind, acolo, ulterior, o cladire utilizata ca si casa de odihna pentru dascali. Cladirea si terenul aferent a intrat, in 1957, prin nationalizare, in proprietatea statului. In ceea ce priveste cladirea, statul continua sa fie proprietar, si asta pentru ca, dupa cum ne declara Ardelean, „Lehene (n.r.: presedintele LSI) tot ameninta ca ne ia tabara, dar n-am primit nici un document de la vreo instanta cum ca in cauza ar fi vreun proces”. Desi Eusebiu Lehene nu a putut fi contactat pentru a lamuri situatia, presedintele organizatiei municipale a LSI, Ion Pitoiu, ne-a confirmat, totusi, ca nu exista un astfel de proces, dar ca este doar o chestiune de timp pana situatia se va reglementa (in favoarea sindicalistilor, evident) printr-o „lege speciala”.
Statul va pretinde despagubiri de miliarde
De cealalta parte, Costel Ardelean sustine ca, in eventualitatea in care Liga Sindicatelor din Invatamant ar primi dreptul de proprietate asupra taberei, aceasta va trebui sa plateasca statului sume importante de bani, de ordinul miliardelor, ca si contravaloare pentru investitiile facute aici dupa nationalizare.
Cert este ca toata aceasta taraganare este in defavoarea edificiului de pe Meses, care se degradeaza pe zi ce trece, ca si drumul de acces pana acolo, devenit aproape impracticabil. Cum nici una dintre parti nu pare prea decisa sa grabeasca clarificarea situatiei, ar mai putea trece inca cel putin cinci ani fara sa se intample nimic in aceasta privinta. Singura problema este ca, pana atunci, acolo ar putea ramane doar niste ruine.
Tabara Boghis, in proprietatea Vidalis
Tabara de la Boghis este, deja, istorie. Dupa ce firma Vidalis Impex SRL, care a cumparat statiunea, a reusit sa isi treaca in proprietate terenul de sub tabara, o sentinta definitiva si irevocabila a Judecatoriei Zalau stabileste ca, in baza achitarii unor despagubiri, societatea va putea intra si in posesia cladirilor de acolo, intregindu-si, astfel, proprietatea. Potrivit lui Ardelean, suma pe care Vidalis va trebui s-o plateasca statului este 42.362 de lei.