Cea mai lungă conductă de apă potabilă din România va lega municipiile Cluj-Napoca și Zalău. Aceasta urmează să aibă 164 de kilometri, iar construirea ei va contribui la creșterea ariei de deservire și la îmbunătățirea calității apei potabile furnizate prin rețelele de distribuție locale în județele Cluj și Sălaj.

Miercuri, 16 martie, a fost semnat contractul de lucrări privind construirea tronsonului aflat pe teritoriul județului Cluj, după ce în septembrie 2021 a fost semnat contractul aferent secțiunii aflate pe teritoriul județului Sălaj.
Realizarea aducțiunii Cluj – Sălaj se face prin două contracte de lucrări, aferente județelor Sălaj și Cluj.
Lungimea totală a conductei este de circa 164 kilometri, din care peste 68 de kilometri sunt pe teritoriul județului Sălaj, secțiunea fiind împărțită în 15 tronsoane. Traseul aducțiunii de pe teritoriul județului Sălaj va trece prin Zalău, Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei și Jibou, precum și pe raza comunelor Bălan, Surduc, Someș Odorhei, Sălățig, Hereclean, Vârșolt, Crasna și Pericei. În județul Cluj, conducta are o lungime de aproape 96 de km și străbate UAT-urile Cluj-Napoca, Chinteni, Vultureni și Așchileu.
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020 are o valoare totală de 355.636.401 euro (fără TVA).
Finanțarea investiției se face astfel: 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale.
Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății populaţiei în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 de locuitori pentru conformarea cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman și epurarea apelor uzate.