Directorul DSVSA Salaj, medicul veterinar Mircea Martin, ne-a oferit ieri informatii detaliate despre comercializarea carnii de miel in judet in preajma sarbatorilor pascale, avand in vedere ca in aceasta perioada se intensifica mult consumul acesteia.
rn
"Mieii se pot sacrifica in doua situatii, si anume intr-o unitate autorizata sanitar-veterinar, respectiv un abator autorizat, sau in locuri special amenajate temporar, strict legat de perioada sarbatorilor pascale.
Sacrificarea in abatoare, este permisa pe tot parcursul anului. Acolo exsita personal de specialitate care verifica respectarea normelor sanitar-veterinare, respectiv starea de sanatate a acestor animale inainte de sacrificare. Ulterior, in urma sacrificarii, se examineaza carnea, se marcheaza si se da in consum public.
Intrucat exista specificitatea de a sacrifica traditional in aceasta perioada, se pot amenaja acele locuri de sacrificare temporare, fiind derogarea cuprinsa in perioada 15-27 aprilie, la solicitarea primariilor. Aceste locuri temporare trebuie sa indeplineasca anumite conditii generale de igiena minimale pentru a putea sacrifica mieii in conditii optime si pentru a fi verificat sanitar-veterinar, a fi marcati cu stampila rotunda. Din aceste locuri temporare de sacrificare nu se poate introduce carnea in magazine, ci doar pentru consum familial.
In acest an pe teritoriul judetului Salaj exista o singura unitate autorizata sanitar-veterinar (abator – n.r.), in Simleu Silvaniei, care sacrifica miei in aceasta perioada si comercializeaza carnea atat catre consumatorul final, cat si prin magazinele proprii.
Nu a existat nici o cerere anul acesta din partea primariilor pentru a amenaja locuri temporare si ca atare mieii se pot sacrifica doar in gospodariile populatiei respectand conditii minime de igiena, de protectie si bunastare in timpul sacrificarii si cu anuntarea medicului veterinar in vederea scoaterii animalului din baza natioanla de date si evidentierea lui, precum si a examenului carnii pentru a fi dat in consum. Doar in aceste conditii se pot sacrifica mieii in gospodariile populatiei.
Exista si marile lanturi de magazine care comercializeaza carne de miel. Aici nu avem probleme deosebite, intrucat se cunoaste procedura, iar toti mieii care se valorifica prin aceste unitati autorizate sunt examinate sanitar-veterinar si sunt marcati ca atare. Nu constitue nici un risc", ne-a declarat Mircea Martin.
rn
Daca ai cumparat un miel, e obligatoriu sa treci pe la veterinar
rn
"Indiferent de unde isi achizitioneaza un miel, cumparatorul trebuie sa apeleze la medicul veterinar pentru a fi scos din baza nationala de date si de a fi examinat sanitar-veterinar pentru a nu avea anumite boli infecto-contagioase sau parazitare, iar medicul va putea lua decizia daca carnea este buna sau nu pentru consum. Nu recomand ca cetatenii sa achizitioneze miei din locuri neautorizate, de pe strada, din masini sau din alte locuri, intrucat exista un risc ca acei miei sa fie bolnavi si totodata sa apara toxi-infectii alimentare sau chiar alte boli mai importante care afecteaza semnificativ sanatatea umana. Recomand ca mieii sa se achizitioneze din unitati autorizate, respectiv carmangerii, macelarii, supermarket, abatoare si din acele locuri special amenajate, dar in judetul nostru nu sunt. Cetatenii sa fie foarte atenti la prezenta marcii de sanatate pe carnea de miel care se vede foarte bine, o stampila rotunda pentru Romania si o sampila ovala pentru Europa", precizeaza Mircea Martin.
rn
Ouale sunt verificate "la sange" de DSVSA Salaj,
inclusiv cele vandute in pietele agroalimenbtare
rn
"Intrucat in aceasta perioada si consumul de oua este in crestere, sa ne referim in mod expres la cele comercializate in pietele agroalimentare, unde se vand temporar. Pot comercializa ouale doar acei fermieri care sunt inregistrati la DSVSA in baza Ordinelor 111. Ei pot sa vanda ouale provenite de la maxim 50 de gaini. Aceste oua sunt aduse in piete in baza documentelor de inregistrare DSV, ele sunt verificate de personalul sanitar-veterinar care deserveste aceste piete, printr-un control privind integritatea lor, precum si un control ovoscopic privind prospetimea acestora. Acei cetateni care vand oua in piete sunt controlati sanitar-veterinar.
Trebuie sa fie atenti, pentru ca in piata mai pot exista si oua provenite din fermele de pasari pe care le avem din exploatatii comerciale, care sunt marcate si se vede data de productie, producatorul si data de expirare. In Salaj noi avem instituite aceste norme sanitar-veterinare si toti crescatorii de pasari cunosc aceste norme si nu am avut incidente majore in ceea ce priveste comercializarea oualor.
Cetatenii sa fie atenti al marcarea oualor, sa nu achizitioneze oua care au coaja sparta si oua care sunt murdare cu dejectii. Se interzice comercializarea oualor murdare cu dejectii pentru ca exista riscul de transmitere a anumitor boli cum ar fi salmoneloza, care produce toxi-infectii alimentare severe, care pot duce pana la deces.
La noi, toate pietele sunt amenajate corespunzator si au autorizatie sanitar-veterinara. Cetatenii pot cumpara din aceste piete fara nici un fel de risc, intrucat ouale sunt controlate sanitar-veterinar de personal de specialitate", ne-a declarat Mircea Martin.
rn
Laptele si branza din piete sunt sigure, subliniaza seful DSVSA
rn
Asa cum se comercializeaza si celelalte produse de origine animala, asa se comercializeaza si laptele, branza sau produsele lactate in pietele agroalimentare.
"Toti comerciatii sunt inregistrati sanitar-veterinar si detin un certificat de sanatate al animalelor eliberat de catre medicul veterinar din comuna de unde provin. Animalele sunt sanatoase, nu acceptam animale bolnave; se institue automat masuri de restrictii si de la acele animale nu se poate comercializa, indiferent de specificul afectiunilor pe care le are si inclusiv tratamentul cu antibiotic.
Comerciantii care intra in pietele agroalimentare sunt inregistrati sanitar-veterinar. Va asigur ca toate produsele care intra in piata, lapte, branzeturi sunte verificate de catre personalul de specialitate", spune Mircea Martin.
rn
Controale mixte pe toata durata sarbatorilor pascale
rn
"In perioada Pastelui, in fiecare an, acordam o atentie sporita verificarii tuturor tipurilor de unitati unde se comercializeaza produse de origine animala si aici fac referire strict la unitati de productie, unitati de comercializare, unitati de depozitare, unitati de prelucrare, toate le avem in vedere. Aceste controale sunt efectuate de trei institutii DSV, DSP si Protectia Consumatorului, controale care aduc un plus de garantie consumatorilor pentru ca noi incercam sa vedem unde avem probleme, iar in zonele unde sunt intensificam controalele si trimitem mult mai multe. Din evidentele noastre si din ce au controlat colegii in teritoriu nu constatam abateri majore. Sunt probleme curente care unele se remediaza pe loc, iar la altele se aplica sanctiuni. Controalele au demarat de doua saptamani, in fiecare zi si au cuprins intreg teritoriul judetului Salaj. Se finalizeaza cu ocazia Pastelui, dar fiecare institutie dupa sarbatori va continua activitatea specifica si lucrurile raman in continuare in atentia institutiilor abilitate pentru a face aceste controale", ne-a declarat directorul DSV Salaj, Mircea Martin.
Cat miel mananca salajenii de Pasti
rn
Potrivit cifrelor de anul trecut puse la dispozitia noastra de Directia Sanitara Veterinara si Siguranta Animalelor Salaj, salajenii sunt mari mancatori de carne de miel in preajma sarbatorilor de Pasti.
Salajeni au sacrificat anul trecut 7.500 de miei in gospodarie, 8.500 de kilograme de carcase de miei au fost transate in abataorele specializate si alte 244 de capete au fost sacrificate intr-un abator privat de mici dimensiuni din Simleu.