Ce va face presedintele Romaniei, Klaus Iohannis?
rn
Vineri in CEx-ul PSD, premierul Dancila a decis sa schimbe cativa ministrii, iar cea mai controversata propunere, care de altfel a fost si foarte mult mediatizata, este cea a Danei Girbovan la ministerul Justitiei, o jibouanca care este judecator la Curtea de Apel Cluj. Imediat ce informatia a ajuns in mass-media, mai multi lideri politici din Salaj si-au expus punctele de vedere legat de aceasta propunere. La cateva ore dupa ce premierul Dancila a propus-o ca ministru al Justitiei, Dana Girbovan a postat un mesaj pe facebook in care ofera detaliile acestei propuneri.
"Am fost contactata de doamna premier Viorica Dancila cu propunerea de a prelua Ministerul Justitiei, mai ales pentru a actiona, in limitele competentei, in vederea combaterii criminalitatii organizate si a traficului de persoane. Am acceptat de principiu propunerea, cu conditia de a-mi fi asigurata independenta deplina in exercitarea mandatului si, de asemenea, ca Presedintele Klaus Iohannis sa fie de acord de principiu. Am solicitat acest lucru pentru ca nu doresc ca ministerul sa devina subiect de dispute politice si electorale intre palate, ci discutiile publice sa fie pe gasirea de solutii pentru problemele din justitie. (…) Sunt deschisa sa colaborez, in ipoteza in care Presedintele e de acord cu numirea, atat cu toti factorii decizionali, cat si cu toti cei interesati, pentru a avea o justitie independenta, eficienta si respectata in Romania, astfel incat cetateanul sa vada ca drepturile si libertatile sale sunt respectate si protejate." Dana Girbovan a si prezentat duminica, 25 august pe facebook primele 12 obiective "in scopul sporirii eficientei justitiei si intaririi independentei acesteia". Iar luni, 26 august la primele ore, judecatoarea Girbovan si-a dat demisia din magistratura.
rn
Florin Iordache – presedinte PLUS Salaj despre Dana Girbovan – propunerea PSD la Ministerul Justitiei: "Doamna Gîrbovan este unul din cei mai radicali oameni pe care ii avem in tara impotriva unei justitii corecte si europene. PSD ne arata inca o data care ii sunt principalele interese. Fiecare zi care trece cu acesti oameni la conducerea tarii si cu aceste legi ale Justitiei, mai aduce o scapare unui interlop, se mai scad niste zile din pedepsele unor infractori sau se mai apropie de scadenta termenele de prescriptie ale unor politicieni din acel partid. Ramane de vazut ce va face si notarul sef, cunoscut in unele legende si sub denumirea de presedinte."
rn
Deputatul Lucian Bode -presedinte PNL Salaj: "Nu comentez propunerile PSD pentru diverse portofolii, mai ales ca si aceasta propunere poate ramane în stadiul de propunere ca multe altele. PSD a dus în ridicol demnitatea de a fi, fie si nominalizat petru un portofoliu în Guvernul Romaniei. Nu comentez nici competentele profesionale ale doamnei Garbovan, pentru simplul fapt ca nu le cunosc. Pot însa observa, ca orice roman de buna credinta, care a fost "activitatea civica" a doamnei Garbovan, cel putin din 2017 pana în prezent:
1. Este fondatoarea Uniunii Nationale a Judecatorilor – un ONG despre care ea nu a putut preciza niciodata cati membri are sau reprezinta; 2. O sustinatoare vocala a controversatelor modificari aduse legilor justitiei, care au scos sute de mii de romani în strada.
3. UNJR a fost singurul ONG acceptat la dezbaterile "comisiei speciale" din Parlament, conduse de Florin Iordache. Legile adoptate de parlament la propunerea acestei comisii au fost declarate neconstitutionale de catre CCR. 4. A atacat în permanenta, în special din postura de invitat al televiziunii lui Dan Voiculescu, institutiile europene si rapoartele acestora legate de sistemul judiciar din Romania, cum ar Raportul MCV sau Raportul GRECO."
rn
Asociatii de magistrati ii cer lui Klaus Iohannis sa nu o numeasca pe Dana Girbovan ministru al Justitiei
rn
Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie" ii solicita Presedintelui Romaniei sa respecte independenta justitiei, precum si separatia puterilor in stat, si sa nu dea curs propunerii Guvernului Romaniei de a numi un judecator in functia de ministru al justitiei. Intr-un comunicat remis Ziare.com, cele doua asociatii arata ca referitor la posibilitatea numirii judecatorilor in functia de ministru al Justitiei sau in alte functii de demnitate publica numite, Comisia de la Venetia s-a pronuntat constant in sensul ca "judecatorii nu pot fi membri ai partidelor politice si nu pot participa la activitati politice". In plus, judecatorii nu ar trebui sa se puna intr-o pozitie in care independenta sau impartialitatea lor ar putea fi pusa la indoiala, mai arata magistratii. "Acest lucru justifica normele nationale privind incompatibilitatea functiei judiciare cu alte functii si este, de asemenea, un motiv pentru care multe state restrang activitatile politice ale judecatorilor." De asemenea, Comisia de la Venetia a aratat ca (…) judecatorul ar trebui sa demisioneze inainte de a concura pentru o functie politica, deoarece, daca un judecator va fi candidat si nu va fi ales, acesta va fi, totusi, identificat cu o anumita tendinta politica, in detrimentul independentei.