Ce isi propun sa realizeze in Parlamentul Romaniei?

rn

Senatorul PSD Pop Gheorghe spune ca: "In sesiunea asta mi-am propus sa sustin proiectele legislative venite de la Guvern. Initiative legislative proprii n-au fost cerute la cabinetul meu parlamentar de catre oamenii care au fost in audiente si in acest sens avem cel mai important lucru sustinerea proiectelor legislative venite de la Guvern. Nu am depus in acest mandat initiative legislative proprii improtante pentru judetul Salaj."

rn

Deputatul PSD Iuliu Nosa spune ca: "Imi propun sa sustin prin activitatea mea parlamentara Guvernul Romaniei in toate demersurile si toate problemele pe care le are."

rn

Deputatul PNL Lucian Bode spune ca: "Prioritatile pentru aceasta sesiune parlamentara vizeaza in principal domeniul transporturilor si mai ales modul in care marile proiecte de infrastructura sunt implementate de catre CNAIR si MT. Si in acest caz, ma refer in principal la modul in care este gestionat proiectul Autostrazii Transilvania, sectoarele care tranziteaza judetul Salaj si centura Municipiului Zalau. Nu voi ezita sa sanctionez executivul, in baza functiei de control parlamentar, pentru derapaje grave in implementarea acestor proiecte. Promisiunile neonorate ale guvernantilor trebuie sanctionate nu doar prin vot, atunci când cetatenii se prezinta la urme, ci si de noi, cei din Parlament, care suntem trimisi de cetateni sa le reprezentam interesele. Eu cred ca pentru judetul nostru, cele 2 obiective de infrastructura sunt primordiale, iar finalizarea lor trebuie urgentata. De asemenea, in aceasta legislatura, pe agenda comisei pentru transporturi si infrastructura avem câteva proiecte importante – Codul aerian, Legea 27/2011 privind transporturile rutiere, doua acte normative care trebuie puse in acord cu reglementari europene si reconstruit cadrul normativ in sensul modernizarii sale, precum si doua proiecte care urmeaza sa ajunga de la Senat- OUG 51/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul transportului de persoane, proiect prin care Guvernul PSD exclude naveta scolara din sfera serviciilor publice si astfel nu mai este decontata, plus Ordonanta de urgenta nr. 49/2019 privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto care reglementeaza activitatile de ridesharing. Toate aceste subiecte sunt importante si contribuie la constructia unor politici de transport eficiente si europene. Totodata, sunt intr-o permanenta legatura cu cetatenii care imi trimit sugestii, observatii prin intemediul celor 3 cabinete parlamentare de la Zalau, Jibou, Simleu Silvaniei, iar toate aceste probleme cu care se confrunta se vor regasi in intrebarile, interpelarile adresate Guvernului sau in propuneri legislative care sa corecteze cadrul de reglementare vizat de ace?tia. Mai mult, alesii locali pe care PNL ii are la nivelul intregului judet- primari, consileri locali, consilieri judeteni sunt permanent in alerta si receptivi la problemele cetatenilor, iar impreuna cu ei venim in spijinul comunitatilor respective si rezolvam problemele ce tin de competenta Legislativului."

rn

Deputatul UDMR Seres Denes spune ca: "In sesiunea parlamentara adoptam Codul administrativ. Lucram la acest cod, a avut probleme la Curtea Constitutionala si asteptam sa vedem ce se va intampla pentru ca la ora actuala UAT-urile functioneaza fara o reglementare legislativa foarte clara. Codul administrativ pentru mine este o prioritate. Am cateva prioritati de ordin local si analizez sa vad cum le pot concretiza. Este vorba de lacul Varsolt, unde printr-un abuz, zic eu, conform unei legi din 1996 au fost intabulate terenuri care in anul 1991 au fost atribuite vechilor proprietari. Legea apelor din 1996 spune ca de la coronamentul lacului, adica de la varful barajului pe orizontala pana unde se intande, tot intra in proprietatea publica a statului. Ori in 1991 nu era aceasta reglementata, oamenii care au primit titluri de proprietate a venit acuma Apele Romane si le-au trecut in proprietatea publica a statului prin intabulare. Ce facem cu acesti oameni care au ramas cu titlurile de proprietate in mana si cu buzele umfalte? Am depus deja o lege care treneaza si nu stiu daca va fi adoptata, dar as vrea ca acesti oameni care sunt destui de multi din cele trei comune – Meseseni de Jos, Crasna si Varsolt, acuma sa aiba posibilitatea sa primeasca despagubiri. Mai sunt foarte multe proiecte, initiative care impreuna le vom depune vizavi de problemele sociale, o serie de chestiuni care nu functioneaza cum trebuie la ora actuala si aici ma refer la legea 416, la ajutoarele sociale. Sunt foarte multi bani care merg in aceasta directie, dar nu-i sigur ca intotdeauna in conditii optime."

rn

Ce functii ocupa cei sase parlamentari salajeni?

rn

Seres Denes este cel mai longeviv parlamentar salajean, a fost desemnat chestor al Camerei Deputatilor, fiind si membru Comisia pentru administratie publica si amenajarea teritoriului. Liberalul Lucian Bode a obtinut sefia Comisiei pentru transporturi si infrastructura a Camerei Deputatilor. Social-democratul Iuliu Nosa, ocupa functia de vicepresedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci, Liviu Balint, membru in Comisia pentru sanatate si familie. Senatorul Gheorghe Pop este vicepresedinte al Comisiei pentru egalitatea de sanse, iar Vasile Lungu, de la PMP, secretar in Comisia economica, industrii si servicii, precum si membru Comisia românilor de pretutindeni.

rn

Cum au fost alesi actualii parlamentari?

rn

La alegerile parlamentare din decembrie 2016, 86.407 de salajeni, adica 43,44 la suta dintre persoanele cu drepte de vot, au votat. La Camera Deputatilor, PSD a obtinut 28,86 la suta din voturi, PNL, 26,79 la suta, UDMR, 25,21 la suta, USR 5,35 la suta, ALDE 5,11 la suta, PMP 3,55 la suta. Au primit un mandat de deputat Iuliu Nosa PSD, Lucian Bode PNL, Seres Denes UDMR si Liviu Balint prin redistribuirea mandatelor ramase neocupate.
La Senat, cele mai multe voturi au ajuns la candidatii PSD, care au primit 29,63 la suta, PNL, cu 26,97 la suta, UDMR, 25,31 la suta, USR, 5,38 la suta, ALDE, 5,02 la suta, PMP, 3,61 la suta. Nici un senator salajean nu a adunat numarul necesar pentru a obtine un mandat "plin", astfel ca cele doua mandate de senator pentru Salaj au fost atribuite prin redistribuire lui Pop Gheorghe PSD si Lungu Cristian PMP.