TAXA DE „SOLIDARITATE”
Premierul Emil Boc a cerut in sedinta de Guvern de ieri reducerea cu 25 la suta a drepturilor salariale in companiile de stat, inclusiv in Eximbank si CEC, precum si diminuarea suplimentara, cu 20 la suta din total, a cheltuielilor cu bunuri si servicii in ministere, agentii si companii subordonate. Se ia in calcul ca angajatii din companiile la care statul este actionar majoritar, cu un anumit nivel de venit, sa plateasca o taxa de solidaritate.
IMPOZIT SUPLIMENTAR PE CLADIRI
In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul va fi majorat si calculat in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar. In prezent, in baza Codului Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri este majorat cu 15 la suta pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50 la suta pentru cea de-a doua cladire, cu 75 la suta pentru cea de-a treia cladire si cu 100 la suta pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu. Nu vor intra sub incidenta acestui impozit suplimentar persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala.
SANATATEA MAI SCUMPA
Contributia la Fondul de asigurari de sanatate ar putea fi majorata de la 10,7 la 14 la suta, care ar creste cu 20 la suta valoarea fondului, in acest sens Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii pregatind un proiect de act normativ. Din cei 21 de milioane de locuitori, la nivel national, 11,6 milioane sunt scutiti de la plata contributiei la FNUASS si doar 4.100 platesc. Dintre cei exceptati, multi sunt copii, categorie care consuma foarte multe servicii medicale.
PENSIILE SPECIALE, TAXATE
Pensiile speciale aflate acum in plata, calculate ca 75 – 85 la suta din venitul castigat in ultima luna de activitate, vor fi descompuse in doua componente. Prima componenta o reprezinta suma pe care pensionarul „de luxI ar fi trebuit sa o incaseze daca i se calcula pensia normal, in functie de contributiile platite de el la bugetul asigurarilor sociale. Aceasta prima parte va fi diminuata cu 15 la suta, la fel ca la toti pensionarii. Din partea de pensie care va ramane, adica cea pe care o primeau de la bugetul de stat fara sa fi contribuit cu nimic pentru formarea acesteia, se scad impozitul pe venit si asigurarile de sanatate, dupa care se aplica o taxa de solidaritate de 90 la suta.
DISPAR DOUA AJUTOARE
Acelasi proiect de ordonanta opereaza si la ajutoare sociale. Astfel, doua dintre prestatii, trusoul pentru nou-nascut (de 150 de lei) si ajutorul de 200 de euro dat tinerilor casatoriti, dispar pentru totdeauna. La fel scad indemnizatiile si bugetele complementare acordate persoanelor cu handicap, alocatiile familiale si cele pentru sprijinul familiei cu un singur parinte, alocatiile pentru nou-nascuti sau cele de plasament. Indemnizatia pentru cresterea copilului scade si ea cu 15 la suta din valoarea pe care o incaseaza acum mama. Presedintele Traian Basescu a declarat, ca ajutorul pentru persoane cu handicap si indemnizatia pentru copii Inu vor fi atinseI, toate celelalte subventii fiind un subiect de Ianaliza, reducere sau anulareI.
DIMINUARI SI LA VETERANI
Cuantumul lunar al drepturilor banesti va fi diminuat cu 15 la suta de la 1 iunie inclusiv pentru invalizi, veterani si vaduve de razboi, precum si pentru fostii detinuti politici, deportati si sotul supravietuitor pensionar, care primesc un ajutor lunar din partea statului. Reducerea de 15 la suta va fi aplicata drepturilor banesti acordate prin: Legea 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi; Legea 49/1999 privind pensiile IOVR; Decretul-Lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice incepand cu 1945; OG 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate intre 1940 si 1945 din motive etnice; Legea 309/2002 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961; Legea 341/2004 a recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din 1987. Reducerea se va aplica si drepturilor banesti acordate prin Legea 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor pensionar, ca si pentru cele alocate prin Legea 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil si Legea 94/1992 privind Curtea de Conturi.
SOMAJ SI PLATI COMPENSATORII DIMINUATE
De la 1 iunie este diminuat cu 15 la suta si cuantumul indemnizatiei de somaj, dar si drepturile banesti care se acorda lunar din bugetul asigurarilor pentru somaj. Sunt astfel diminuate si fondurile alocate persoanelor care se angajeaza in perioada de somaj, inclusiv prima de instalare alocata acestora pana in prezent in cazul schimbarii domiciliului. Reducerea cu 15 la suta va fi aplicata si in cazul platilor compensatorii acordate in baza legilor privind protectia sociala a personalului militar si civil in urma restructurarii si concedierilor din companiile de stat, inclusiv din sectorul feroviar, din unitatile Ministerului Apararii, din industria de aparare, din cadrul Romsilva.
Prevederile actuale care permit subventionarea pentru angajatori din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor cu forta de muncaa efectuate in cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporara a fortei de munca din randul somerilor, pentru executarea de lucrari si activitati de interes pentru comunitatile locale, vor fi abrogate.