Dupa ce il ingropam pe 2012, cu bunele si relele sale, precum e datina la romani, il luam in brate pe Noul An, fara a sti cu mare exactitare ce ne aduce. De fapt nici nu ne facem probleme. Ne-am obisnuit sa-l intampinam cu urari, sa-l primim cu sperante, sa ne faurim vise cand inca nici nu ne-a trecut bine pragul casei. „Cele rele sa se spele/ Cele bune sa se-adune” , vor grai colindatorii. Numai ca oricat am intoarce situatia de pe fata pe dos, de pe dos pe fata nu intrezaresc nici o posibilitate ca „cele bune sa se adune”. Pentru ca nu prea sunt. Chiar de la ora zero, de la cumpana dintre ani, accizele la motorina vor urca de la 374 euro pe tona la 391 euro pe tona. Deci o crestere de 4,5 la suta. Si nu-i numai asta. Tot de la inceputul anului 2013, romanii vor plati cu 10 la suta mai mult pentru energia electrica. In afara de scumpirea energiei, a fost anticipata si o noua majorare a pretului gazelor naturale, ca urmare a liberalizarii partiale a pietei de profil. Acestea nu sunt , insa, singurele scumpiri care-i asteapta pe romani incepand de anul viitor. Pe lista majorarilor se gasesc si tigarile si cafeaua si alcoolul, ca urmare tot a majorarii accizelor. Si ca tacamul sa fie complet, inca de la inceputul anului, Fondul Monetar International ne va bate la usa sa-i returnam prima transa din imprumutul acordat, cam vreo sase miliarde de euro. Vine si Banca Mondiala dupa vreo cinci miliarde de euro, iar colo prin martie, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) ne someaza sa achitam sumele pentru retrocedari. Chiar premierul Ponta recunoaste ca tara nu dispune de banii necesari pentru despagubilri.Si dupa atatea „rele”, hai sa spunem si una „buna” .Tot din Gerarul care vine, pensiile vor creste cu 4 la suta. Despre reducerea TVA-ului si alte cele, mai tarziu, mai catre Paste. Pana atunci sa primim Noul An asa cum se cuvine. Macar acum la venire. Ca mai tarziu o sa ni se strepezeasca dintii de el, e o chestiune despre care nu se vorbeste acum, de sarbatori.
Ce ne aduce Anu’?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...