La fel ca pana acum, sotul supravietuitor va avea dreptul la pensie de urmas, potrivit noii legi, pe toata durata vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. Si cei care au fost casatoriti intre zece si 15 ani vor beneficia de aceasta pensie, dar ea se va diminua cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an de casatorie in minus.
Pensia de urmas se acorda si pentru mai putini ani de casatorie, iar criteriile vor ramane aceleasi: daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca/boala profesionala (dar s-a eliminat referirea din vechea lege la celelalte venituri ale beneficiarului pensiei de urmas), daca sotul supravietuitor este incadrat cu invaliditate de gradul I sau II.
In afara de sotul supravietuitor, la pensia de urmas vor mai avea dreptul copiii celui decedat, asa cum se intampla si pe vechea lege.
De asemenea, in noua lege se prevede si care va fi cuantumul pensiei minime pentru beneficiarii pensiei de urmas: "(…) fiecare beneficiar de pensie de urmas are dreptul la o pensie minima calculata in cuantum de 35% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare urmas in parte".