Multi salajeni prefera sa se hidrateze cu apa plata sau minerala imbuteliata, decat sa bea apa de la robinet, preferand sa care baxuri intregi de la magazin spre casa. De ce? Lumea motiveaza ca aceasta apa este mai de incredere, mai sanatoasa si este lipsita de compusi chimici si mirosuri.
Am intrebat-o pe Dr. Ligia Marincas, managerul Directiei de Sanatate Publica Salaj care apa este mai sigura pentru consum.
Toate acestea, in contextul in care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a efectuat luna trecuta controale in toate judetele tarii prin organele sale teritoriale privind respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare si etichetare, prezentare si publicitate a apelor minerale naturale si a apelor de izvor. ANPC a amendat jumatate dintre firmele care comercializeaza apa imbuteliata.
Dr. Ligia Marincas, directorul DSP Salaj informeaza consumatorii ca pot opta pentru a bea apa atat de la robinet cat si imbuteliata, ambele fiind sigure.
Apa potabila furnizata in sistem centralizat este proprie consumului, conform legilor in vigoare.
"Conform Legii Nr. 458 din 8 iulie 2002 privind calitatea apei potabile, monitorizarea calitatii apei potabile se asigura de catre producator, distribuitor – Compania De Apa Somes SA Sucursala Zalau si de catre autoritatea de sanatate publica judeteana respectiv DSP Salaj care asigura supravegherea si controlul monitorizarii calitatii apei potabile in scopul verificarii faptului ca apa distribuita consumatorului se conformeaza la cerintele de calitate si nu creeaza riscuri pentru sanatatea publica. Analizele efectuate in cadrul monitorizarii dovedesc ca apa distribuita populatiei indeplineste conditiile de potabilitate conform normelor in vigoare, fapt ce reiese atat din analizele efectuate de producator cat si din analizele efectuate de DSP in cadrul monitorizarii de audit al calitatii apei potabile. Apa de la robinet indeplineste toate cerintele de calitate si nu creeaza riscuri pentru sanatatea publica".
Situatia in Salaj, privind apa imbuteliata
Directorul DSP Salaj, Ligia Marincas transmite ca la nivelul judetului au fost efectuate controale la 14 unitati si au fost verificate 42 de produse imbuteliate. Totusi, la un numar de 3 probe, rezultatele au fost necorespunzatoare. Cauza este depozitarea in conditii improprii (temperatura peste cea impusa de producatori si sub actiunea directa a razelor solare).
Situatia la nivel national
La nivelul tarii noastre au fost aplicate sanctiuni de aproape 1,5 milioane in urma controalelor derulate in perioada 24 iunie-12 iulie 2019. Conform unui comunicat al ANPC au fost controlati 803 operatori economici (112 distribuitori, 18 producatori, 643 magazine si 30 statii de distributie carburanti), fiind constatate abateri la 423 dintre acestia (52,68%). A fost verificata o cantitate de circa 3.715.011 litri apa minerala naturala si apa de izvor, constatandu-se ca 371.082 litri (10 %) din cantitatea controlata nu respectau prevederile legale in vigoare privind protectia consumatorilor. Ca urmare a deficientelor constatate, organele de control au dispus oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a unei cantitati de 48.992 litri de apa minerala naturala si apa de izvor imbuteliata, in valoare de 87.407 lei.
Ce este bine pentru sanatate sa bem: apa de la robinet sau apa imbuteliata?
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...