Consumatorii trebuie sa fie informati asupra drepturilor si protectiilor de care beneficiaza din partea legii in ceea ce priveste serviciile de furnizare a energiei electrice si a gazelor.
Asadar, inainte de a semna contractul de furnizare a energiei, furnizorul trebuie sa va ofere informatii precise. Totodata, daca aduce modificari contractului, trebuie sa vi le comunice din timp si sa va ofere posibilitatea de a rezilia contractul in cazul in care nu acceptati noile conditii.
Dreptul de a va retrage dintr-un nou contract in termen de 14 zile
Aveti acest drept daca contractul a fost incheiat in afara spatiilor comerciale ale furnizorului sau prin telefon ori internet.
De asemenea, sunteti indreptatit sa accesati gratuit datele privind consumul dumneavoastra. Ii puteti solicita administratorului de date (ex. furnizorul de energie sau operatorul de retea) sa transmita aceste date si altor furnizori de electricitate sau de gaz, iar acest serviciu trebuie sa fie gratuit.
Totodata, cand se executa o noua racordare intr-o cladire (ex. cand cladirea este supusa unor lucrari majore de renovare), aveti dreptul sa vi se furnizeze un contor individual de precizie cu pret competitiv pentru electricitate si/sau gaz (precum si pentru incalzire/racire si apa calda). in alte cazuri, dreptul de a avea un contor individual de precizie cu pret competitiv este valabil doar daca nu s-au identificat obstacole tehnice sau financiare la nivel national.
Cei care dispuneti de un contor inteligent, ar trebui sa aveti dreptul de a accesa rapid si gratuit istoricul detaliat al consumului de energie, in cadrul contractului dumneavoastra de furnizare in curs, pe o perioada acoperind cel putin ultimii 2 ani. Aveti, de asemenea, dreptul sa accesati datele privind consumul dumneavoastra din cel putin ultimii 3 ani sau de la data de incepere a contractului de furnizare in curs, daca acesta este mai recent.
De asemenea, facturile la electricitate si gaze trebuie sa fie emise pe baza energiei utilizate efectiv si sa va fie transmise periodic, pentru a va permite regularizarea cantitatii de energie utilizate.
Facturile trebuie sa fie clare si sa contina informatii utile. Ele trebuie sa va permita: sa intelegeti exact ce suma platiti pentru energia utilizata si sa comparati ofertele provenind de la diversi furnizori de energie, astfel incat sa puteti schimba furnizorul daca doriti.
Aveti dreptul sa fiti informat corespunzator in ceea ce priveste cantitatea de energie pe care o utilizati si sa vi se propuna sugestii pentru o utilizare mai eficienta a energiei.
Daca autoritatile nationale nu au emis prevederi contrare, facturile, contractele, tranzactiile si chitantele dumneavoastra pentru energie trebuie sa specifice, in mod clar preturile efective si cantitatea de energie folosita; o prezentare comparativa cu cantitatea de energie folosita in aceeasi perioada a anului anterior; si pe cine puteti contacta pentru a afla cum sa economisiti energie, de exemplu organizatii ale consumatorilor, agentii din domeniul energiei sau organisme similare, inclusiv site-urile acestora si, daca este posibil, comparatii cu tipuri similare de consumatori.
De asemenea, furnizorul de electricitate trebuie sa va ofere informatii cu privire la ponderea surselor sale de energie (regenerabila, nucleara etc.) si la impactul acestora asupra mediului.