Una dintre condiţiile impuse de către actele normative privind subvenţia pe cap de animal a fost şi aceea de a nu avea datorii la bugetul de stat sau la bugetul local. Pană inclusiv anul trecut, dovada că fermierul nu are la data respectivă datorii la stat era făcută doar printr-o declaraţie pe proprie răspundere, depusă impreună cu cererea de sprijin. Pentru anul 2011, termenul limită de depunere a cererii de sprijin este 15 iunie la ovine şi caprine. La aceste două specii nu există condiţionarea de datorii la buget, iar la bovine actul normativ nu a fost elaborat incă.
Pentru o amendă de 20 de lei s-au pierdut mii de euro
Peste 1500 de capete de bovine au fost excluse de la plata subvenţiilor din cauză că la data depunerii cererii de plată pentru sprijinul aferent plăţilor naţionale directe complementare pe anul 2010, pentru că proprietarii lor aveau datorii la bugetele locale sau de stat, deşi declaraseră contrariul şi in ciuda faptului că unele dintre datorii erau foarte mici. Unii dintre crescători nici nu ştiau de ele. „Sunt cazuri, afirmă Ioan Tărău, şef serviciu Plăţi şi Măsuri de piaţă din cadrul Centrului Judetean APIA Sălaj, in care oamenii au pierdut sume de mii de euro pentru amenzi de circulaţie, amenzi de parcare sau pentru că nu au radiat la finanţe o maşină pe care a vandut-o. Pentru o amendă de 20 de lei au pierdut 2000 de euro”.
Nici certificat fiscal, nici declaraţie
Directorul general al APIA spunea că „probabil vom introduce certificatul fiscal, cată vreme declaraţia pe propria răspundere nu funcţionează”. Declaraţia pe propria răs- pundere se supune ca regulă Codului Penal şi crescătorul de animale este conştient de consecinţe. Crescătorii de bovine nu sunt de acord. „Introducerea certificatului fiscal a fost propunerea APIA, cu care noi nu suntem de acord, spunea Mircea Pop, preşedintele Asociaţiei Judeţene Sălaj a Cresătorilor de Bovine. Nu este incă bătut in cuie, dar noi am susţinut să nu fie nevoie nici de certificat fiscal, nici de declaraţie pe proprie răspundere. Datoriile se plătesc, chiar dacă se plătesc cu intarziere. Dacă sunt datori la finanţe ori la bugetul local, fermierii, oricum, işi plătesc datoria, ba mai plătesc şi penalităţi pentru intarzieri. Alfel spus ce are coada vacii cu ştampila primăriei? Nu este rea voinţă din parte fermierilor şi nu cred că este nevoie de un certificat fiscal”, a mai spus Mircea Pop. Atunci de ce se mai pun atatea piedici in calea fermierilor care sunt indreptăţiţi să primească sprijin pe cap de animal? De ce se ingroaşă cu bună ştiinţă straturile de birocraţie?