Dascălii pierd încă o luptă cu guvernanții, după ce Curtea Constituțională a României a decis că acordarea stimulentului de risc pentru această categorie profesională în contextul situației epidemiologice este neconstituțională. Un proiect de lege în acest sens fusese adoptat în Parlament în luna octombrie, dar Guvernul l-a atatcat la CCR, invocând că este neconstituțional.
Potrivit proiectului de lege, începând cu anul școlar 2020–2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgență, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și cel nedidactic din învățământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior să beneficieze, lunar, de un stimulent de risc, asemenea altor categorii profesionale. Stimulentul ar fi avut o valoare de 2.000 lei, pentru cadre didactice, respectiv 1.500 lei, pentru personalul didactic auxiliar și pentru personalul nedidactic și s-ar fi acordat proporțional cu timpul petrecut fizic la școală, nu și pentru cursurile online.
În octombrie, premierul de atunci, Ludovic Orban, afirma că bugetul nu își mai permite eventuale cheltuieli, deoarece economia ar fi grav afectată de pandemia de coronavirus.
Un alt subiect important, unde dascălii nu au avut câștig de cauză, a fost cel al majorării salariilor profesorilor. Inițial, salariile cadrelor didactice ar fi trebuit majorate începând cu 1 septembrie, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, majorarea fiind amânată pentru anul 2021. Potrivit reprezentanților ministerului Finanțelor, această creștere salarială nu a fost prevăzută în proiectul de rectificare bugetară propus de minister. Pentru majorarea salariilor profesorilor în buget ar mai fi nevoie de 11 miliarde de lei, au explicat autoritățile.
O astfel de decizie a fost calalogată de dascăli ca fiind “nedreaptă”, în condițiile în care că au fost găsite, totuși, anul acesta, fonduri pentru a mări salariile în alte domenii de activitate.
Simpatici bososrogii de la CCR.Daca ar fi iesit peeseedee cu peste 50 la suta la parlamentare,legea era perfect constitutionala.Aidoma condamnarii lui Dragnea, a doua zi dupa aflarea rezultatelor la europarlamentare,justitia ne demonstreaza inca o data ca este de ca#at! Reforme ceva? Mariti-le pensiile.Poate-si revin !
P.S. Legea este nu numai neconstitutionala ci de-a dreptul imorala!Cu ce risca mai mult un profesor care sta cateva cu 30 de copii,fata de un casier in supermarket prin fata caruia trec zilnic mii de oameni.
Poate pentru COVID, dat fiind ca scoala e in online, nu merita acea indemnizatie stabilita prin lege. Deranjeaza insa ipocrizia si dublul standard din motivarea CCR data impotriva profesorilor, pe art.16 alin.1 din Constitutie (“cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”). Adica in cazul profesorilor acest art.16 se aplica, dar in cazul atator alte categorii (magistrati, parlamentari, politisti, etc) beneficiare de pensii speciale (necontributive) si alte privilegii, acelasi art.16 nu isi mai gaseste aplicare. Drept urmare CCR (judecatori in proprie cauza) amana la nesfarsit sa se pronunte asupra pensiilor speciale, dar n-a avut nicio problema sa se pronunte de indata asupra indemnizatiei profesorilor.
O primenire a modului de organizare si functionare a CCR ar fi un bun castigat al poporului roman. Depolitizarea completa si numirea judecatorilor CCR exclusiv de organisme profesionale (gen CSM), in baza dosarelor profesionale (judecatori cu o cariera impecabila), nu de catre trinomul (politic) Presedinte-Senat-Camera Deputatilor ar fi o garantie de profesionalism si independenta. Dar poate ca nu se doreste asta.
Cu atat mai mult cu cat sunt documentate si de bun simt
Nu era cazul de măriri de salarii ! Anul acesta au fost mai mult în concedii de odihna!7
Stimulent de risc pentru ce? Pentru stat acasă? Numai stimulente, bonusuri și prime visăm!