Dascălii pierd încă o luptă cu guvernanții, după ce Curtea Constituțională a României a decis că acordarea stimulentului de risc pentru această categorie profesională în contextul situației epidemiologice este neconstituțională. Un proiect de lege în acest sens fusese adoptat în Parlament în luna octombrie, dar Guvernul l-a atatcat la CCR, invocând că este neconstituțional.

Potrivit proiectului de lege, începând cu anul școlar 2020–2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgență, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și cel nedidactic din învățământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior să beneficieze, lunar, de un stimulent de risc, asemenea altor categorii profesionale. Stimulentul ar fi avut o valoare de 2.000 lei, pentru cadre didactice, respectiv 1.500 lei, pentru personalul didactic auxiliar și pentru personalul nedidactic și s-ar fi acordat proporțional cu timpul petrecut fizic la școală, nu și pentru cursurile online.

În octombrie, premierul de atunci, Ludovic Orban, afirma că bugetul nu își mai permite eventuale cheltuieli, deoarece economia ar fi grav afectată de pandemia de coronavirus.

Un alt subiect important, unde dascălii nu au avut câștig de cauză, a fost cel al majorării salariilor profesorilor. Inițial, salariile cadrelor didactice ar fi  trebuit majorate începând cu 1 septembrie, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, majorarea fiind amânată pentru anul 2021. Potrivit reprezentanților ministerului Finanțelor, această creștere  salarială nu a fost prevăzută în proiectul de rectificare bugetară propus de minister. Pentru majorarea salariilor profesorilor în buget ar mai fi nevoie de 11 miliarde de lei, au explicat autoritățile.

O astfel de decizie a fost calalogată de dascăli ca fiind “nedreaptă”, în condițiile în care că au fost găsite, totuși, anul acesta, fonduri pentru a mări salariile în alte domenii de activitate.