Mai aprige sau mai ușoare, persistente sau trecătoare, durerile de cap care pun stapânire pe noi, au puterea să ne bulverseze și să ne deturneze de la planurile noastre. Uneori reușim să scăpăm ușor de ele, alteori nu ne dau pace orice am face.
Durerea poate fi localizată în locuri diverse la nivelul capului. Neurologii au grupat durerile de cap în două categorii: primare și secundare, în funcție de intensitate, dar și în funcție de factorii declanșatori.
Durerile de cap primare sunt următoarele:
-migrena, o durere de cap moderat severă, care poate fi însoțită de sensibilitate la lumină (fotofobie), sensibilitate la sunete (fonofobie), greață, vărsături sau durere intensă în timpul activității fizice. Este o tulburare cronică cu manifestări pe parcursul întregii vieți, se întâlnește mai des la femei decât la bărbați și afectează adulții cu vârsta între 35-45 ani ,conform datelor OMS.
-cefaleea, una dintre cele mai puternice dureri de cap, are cauză genetică, fiind moștenită din familie. Este cel mai des întâlnită durere de cap primară, are incidențe episodice și se întâlnește mai des în rândul femeilor decât în rândul bărbaților.
-durerea sinusală este o altă durere de tip primar și se resimte ca o presiune în zona sinusurilor, frunte, obraji, schimbându-și intensitatea la mișcările bruște ale capului. Apare din cauza infecțiilor sinusurilor, sinuzitei și din cauza răcelilor sau a rinitelor alergice.
În categoria durerilor de cap secundare avem encefalita, traumatismul cerebral, hipertensiunea arterială, hemoragiile cerebrale, nevralgiile.
Un alt aspect important în determinarea cauzelor durerilor de cap îl reprezintă zonele în care se resimt. Avem aici durerile frontale, resimțite la nivelul frunții (tensionale), dureri de cap laterale în ambele părți ale capului care au de regulă o intensitate redusă spre medie, dureri de cap la ceafă (cefaleea de tensiune), dureri de cap din zona maxilarului provocate de afecțiunile stomatologice, cele din zona ochilor care au la bază afecțiunile oftalmologice, oboseala sau sinuzita, și durerile de cap generalizate care sunt provocate de răceli, gripă, alergii, lovituri în zona capului dar și de hipo/hipertensiune.
Cauzele durerilor de cap pot fi dintre cele mai diverse: deshidratarea, foamea, consumul de alcool, oboseala, calitatea scăzută a aerului, temperaturile prea ridicate sau prea scăzute, iluminarea incorectă, stresul, panica și anxietatea, traumatismele, hipo/hipertensiunea arterială și consumul de cafea și nicotină.
Durerile de cap pot fi un simptom care indică afecțiuni mai serioase: afecțiuni oculare (miopie,prezbitism), glaucom, edem cerebral, tumori cerebrale, anevrism, sinuzită, dezechilibre hormonale sau dietă dezechilibrată.
Cele mai sigure modalități prin care ne putem calma durerile de cap sunt: odihna, exercițiile fizice moderate, hidratarea, compresele reci/calde aplicate la nivelul frunții, masajul ușor la nivelul umerilor și al gâtului și al capului, precum și evitarea unor alimente care ar putea determina apariția durerilor de cap. Înlăturarea factorului de stres, precum și relaxarea ajută la ameliorarea durerilor.
Dacă simptomele persistă, persoana suferindă trebuie să apeleze la ajutor specializat, automedicația fiind interzisă cu desăvârșire.