Taxa pe cult este un tarif care variaza in functie de hotararile consiliilor parohiale

Si acum, la inceput de 2014, salajeanul cu frica de Dumnezeu, dar mai ales cu frica de ce zice popa, baga adanc mana in buzunar sa plateasca „taxa de cult” catre parohia de care apartine. Taxa anuala de cult se achita de obicei in ajunul Bobotezei, cand preotul merge sa sfinteasca fiecare locuinta. Valoarea „contributiei” – cum ii spune preotul care ma pastoreste si pe mine, indemnandu-ma sa-mi achit datoria fata de biserica – difera de la o zona la alta, in functie de ce se hotaraste in consiliul parohial al ficarei parohii. „ntre taxele anuale de credinta percepute de catre bisericile ortodoxe din localitatile din Nord-Vestul tarii sunt diferente foarte mari. Dar sa ne limitam deocamdata la Salaj. La Zalau, de exemplu, fiecare familie are de achitat o taxa anuala de cult de 100 de lei, in timp ce la Chichisa un singur enorias trebuie sa scoata din buzunar 80 de lei. La Ban sau Prodanesti, taxa se ridica la 70 de lei pentru fiecare persoana, iar la Garceiu, Racas si Jac, un cetatean va da 50 de lei pentru aceeasi taxa. Cea mai mica taxa din judetul Salaj se plateste in localitatea Bobota, unde o familie plateste suma de 65 de lei. Nu toti credinciosi au bani sa plateasca in ajunul Bobotezei integral valoarea ta-xei. Multi dintre ei aleg sa plateasca in doua transe.

Taxa de cult este legala, dar se plateste numai benevol
De mentionat este faptul ca taxa de cult este legala, dar este platita numai benevol. Nimeni nu este constrans de lege sa o plateasca. in urma achitarii taxei, platitorul primeste in schimb o chitanta cu care sa dovedeasca efectuarea platii. Gura lumii spune ca exista o presiune din partea preotilor pe enoriasi sa achite taxa de cult, in caz contrar aflandu-se in dificultate cand recurg la servicii bisericesti pentru botez, cununie sau inmormantare. Atunci, preotul intreaba daca ai achitat „contributia”. Fara sa fii constrans, esti „obligat moral” in aceasta situatie sa dai banii. Apoi platesti cuviincios si costul serviciului bisericesc prestat de preot. Primesti chitanta si pentru botez, cununie, inmormantare.
Interesul clar din partea preotilor pentru aceasta taxa pleaca si de la faptul ca prin ea se asigura fondurile pentru plata salariului, din moment ce de la buget se aco-pera doar partial chenzina.

„Taxa de sfintire” nu este legala si se plateste tot benevol
Pe langa taxa de cult, credinciosii mai platesc „o taxa”, numita in popor si „taxa de sfintire”, pentru care nu se emite chitanta, pentru ca nu este prevazuta nicaieri in lege. Obiceiul este insa ca tot omul care-l primeste pe preot pentru sfintire sa lase pe masa intre 10 si 30 de lei, dupa „puteri”. Invariabil, preotul ii ia, pentru ca stie ca sunt ai lui. Ce face cu ei, numai bunul Dumnezeu stie, din moment ce nu sunt fiscalizati. Aceasta taxa poate fi considerata nelegala, banii fiind incasati „la negru”.