Masa monetara a crescut in luna mai a acestui an, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, iar banii…vin si pleaca din Romania.
Masa monetara este formata din numerarul aflat in circulatie in afara sistemului bancar si depozitelor overnight, care a crescut cu 12,7% in luna mai a anului 2018, fata de luna mai a anului 2017, pana la 211,31 miliarde lei. In termeni reali, masa monetara a crescut in luna mai, cand a avut 5,2%, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cu 10,9%, pana la 356,3 miliarde de lei, 76,8 miliarde transpus in euro.
De asemenea, revenind la depozitele overnight, si acestea au avansat cu 13,3%, pana la 147,8 miliarde de lei.
Mai mult, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), depozitele cu durata initiala de pana la doi ani, fiind si cele de doi ani incluse, unde intra la calcul si depozitele rambursabile dupa notificare la cel mult trei luni, au crescut cu 8,4%, pana la 144,86 miliarde de lei.
Falsurile de bancnote romanesti au scazut
De subliniat este faptul ca falsurile de bancnote romanesti nu si-au mai gasit loc, astfel ca au scazut cu 32%. Potrivit raportului anual al bancii, banii romanesti falsificati expertizati de BNR au totalizat 4.765 bucati, in urma cu doi ani, in scadere cu 32% comparativ cu anul 2016. Bancnota cu cel mai mare numar de falsuri raportate a fost cea de 100 de lei, anume de 4,664, dintre care 19 capturate de autoritati.
Aceasta a fost urmata de bancota de 50 de lei, cu 44 de falsuri si cea de 10 lei 40 de bucati, dintre care o bancnota capturata de politie. in 2017, numarul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice in circulatie a fost de 3,2 bucati, fata de 5,2 din 2016. In cele patru centre ale BNR, in 2014, s-a procesat o cantitate de 376,4 milioane de bancnote. Gradul mediu de uzura a fost de 8%, cu 5 puncte mai mic fata de 2013.
Cati bani ‘circula’ in Romania
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...