Funeriu are pretentii exagerate de la prescolari
Un copil de trei ani care nu va sti istorie si geografie va fi considerat subdezvoltat, conform testelor initiale impuse de Ministerul Educatiei.
Evaluarea initiala a elevilor este una dintre noutatile anului scolar 2011-2012. Testele de evaluare pentru prescolari intocmite de reprezentantii Ministerului Educatiei impun o serie de abilitati cu care ar trebui sa fie inzestrati copiii, spun atat parintii, cat si educatorii. Pentru grupa de varsta 3-5 ani, reprezentantii Ministerului au propus sa fie urmarite printre cele mai absurde calitati si cunostinte. Daca un copil nu va raspunde acestor cerinte, el va fi notat „absent”, iar daca va avea un pic de habar asupra chestiunii, va fi notat dezvoltat. Cerintele din fisa de evaluare – ce contine nici mai mult, nici mai putin de opt pagini – sunt impartite pe domenii. Spre exemplu, la Limba si Comunicare, copiii vor fi urmariti cum inteleg si cat de corect utilizeaza structurile verbale, cum se exprima oral, cat de creativ si expresiv este limbajul oral. La domeniul Om si Societate vor fi urmarite cunostintele despre materiale si caracteristicile lor, deprinderi practic-gospodaresti, simtul practic si estetic, cunoasterea unor elemente de istorie, geografie, religie, deprinderi de ingrijire si ocrotire a mediului inconjurator. Printre cele mai „hazlii” cerinte se numara: „face distinctia intre o zi obisnuita si o zi de sarbatoare”, „recunoaste evenimente importante (Ziua Nationala, Ziua Unirii, alte evenimente traditionale, religioase, culturale, istorice)”, „pronunta corect sunetele limbii romane”, „foloseste cuvinte si expresii specifice activitatilor artistico-plastice”, „joaca cu interes LOTO, DOMINO”, recunoaste fragmente din creatii muzicale nationale si universale, corespunzatoare varstei si preocuparilor sale”, „compune probleme simple”, „participa la prepararea unor salate, produse de patiserie simple”.
Ministrul Educatiei a lansat marti, in fata Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, un termen inexistent in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. Daniel Funeriu a criticat luarile de cuvant ale antevorbitorilor deputati din opozitie, care ar fi uzat de „inexactitudini” la adresa ministerului.
Parintii si educatorii, nemultumiti de cerintele lui Funeriu
Parintii sunt de parere ca nu ar fi rau sa aiba copiii astfel de cunostinte inca de mici, insa cerintele pentru varsta lor sunt prea mari. „Pe vremea mea invatam aceste lucruri la scoala. Stiu ca a evoluat invatamantul, insa mi se pare absurd ca pe copilul meu de trei ani sa-l catalogheze educatorul ca fiind subdezvoltat daca nu stie ce insemna Ziua Nationala sau alte evenimente. Ar insemna ca de la nastere sa-l invat istorie si geografie”, ne spune A.T. din Zalau, mama unui copil de trei ani ce frecventeaza programul unei gradinite cu program prelungit. Nu doar parintii sunt uimiti de cerintele Ministerului, ci si educatorii. „Noi aveam si in trecut planificare pentru ceea ce se urmareste in dezvoltarea intelectuala a copiilor, dar acum parca s-a exagerat in privinta cerintelor la grupa de varsta 3-5 ani. Este un efort si pentru noi, deoarece sunt foarte multe criterii puse pe hartie. Nu e usor sa lucrezi cu copii asa mici, dar nici nu le poti incarca programa cu atatea cunostinte. Totul trebuie transformat intr-o joaca, astfel incat copiii sa nu simta presiunea”, este de parere o educatoare ce a dorit sa ii pastram anonimatul.
Roza Matei: „Copiii de trei ani vor fi notati absenti”
Pentru a scoate la liman cerintele Ministerului Educatiei am contactat inspectorul de specialitate in invatamantul prescolar din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, Roza Matei. Inspectorul a recunoscut ca la prima-vedere testele par complicate, dar aceste elemente au fost urmarite si pana acum. In plus, copiii vor fi trecuti pe fisa de testare cu doua calificative, in functie de dezvoltarea fiecaruia „A” – comportament atins si „D” – in curs de dezvoltare. „Evaluarea se face pe domenii si sunt evidentiate comportamentele pe care trebuie sa le urmarim pana la cinci ani. Copiii din grupa mica, respectiv cei de trei ani, vor fi notati initial absenti, pentru ca nu pretindem sa vina deja invatati de acasa, altfel munca noastra nu si-ar avea rostul. Trebuie sa stim de unde luam copilul si unde ajungem la finalizarea grupei. Pe masura ce inainteaza in varsta, copilul ajunge sa insuseasca aceste cunostinte”, a precizat inspectorul Roza Matei.