Două proiecte propuse de Consiliul Județean Sălaj pentru finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost incluse pe lista obiectivelor ce îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul rutelor turistice/culturale în vederea promovării, respectiv restaurării. Este vorba despre “Ruta gastronomică a Țării Silvaniei” și de “Restaurarea Ansamblului Castel Beldy”.

Cel dintâi proiect își propune să ofere turiștilor o incursiune în universul gastronomic al Țării Silvaniei. De asemenea, are ca obiective redescoperirea gusturilor vechi și a peisajelor naturale, prin intermediul internetului și al tehnologiei digitale, dezvoltarea comunităților locale, păstrătoare de tradiții și meșteșuguri vechi, precum și creșterea vizibilității județului Sălaj în plan național și internațional.

“Diversitatea etnică și culturală este unul dintre atuu-rile Țării Silvaniei, fiind oglindită în bucătăria tradițională a acestor locuri. Dezvoltarea unei rute gastronomice va asigura experiențe autentice și memorabile turiștilor care ne vizitează județul, le va permite să înțeleagă cultura și specificul meleagurilor sălăjene. Ne dorim ca promovarea acestui proiect să constituie un punct de plecare pentru crearea și menținerea unui adevărat patrimoniu imaterial, transmis mai ales prin viu grai, pe care avem obligația morală să-l protejăm și să-l transmitem generațiilor viitoare”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Castelul Beldy din Jibou, unul dintre puținele castele baroce din Transilvania, se regăsește pe lista obiectivelor admise, care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul Rutei Castelelor, în vederea promovării și a restaurării.

Construit în preajma anului 1903, castelul de la Jibou se află în proprietatea Consiliului Județean Sălaj din anul 2009. De-a lungul vremii, a servit ca spital, azil de bătrâni și centru pentru persoane adulte cu handicap neuropsihic.

Proiectul administrației județene prevede ample lucrări de consolidare a fundației și asigurarea hidroizolației, restaurarea arhitecturală, a tâmplăriei, a vechilor obloane și a pardoselilor, reabilitarea grupurilor sanitare, accesibilizarea spațiului pentru persoanele cu dizabilități, în vederea transformării clădirii într-un centru cultural-educațional.