Salajencele insarcinate, nu trebuie sa isi faca probleme daca nu au asigurare de sanatate. Acestea beneficiaza de multe servicii medicale gratuite daca sunt pe cale sa dea nastere unui copil.
Conform avocatnet.ro, gravidele beneficiaza de o serie de servicii medicale pe perioada sarcinii, de la analize la monitorizare periodica.
Toate gravidele si lauzele au dreptul, in cadrul asistentei medicale primare, la consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii si lauziei precum: luarea in evidenta in primul trimestru; supravegherea lunar, din luna a treia pana in luna a saptea; supravegherea de doua ori pe luna, din luna a saptea pana in luna a noua inclusiv; urmarirea lehuzei de la externarea din maternitate – la domiciliu (o consultatie); urmarirea lehuzei la patru saptamani de la nastere (o consultatie); in cadrul supravegherii gravidei se face si promovarea alimentatiei exclusive la san a copilului pana la varsta de sase luni si continuarea acesteia pana la minim 12 luni.
Pentru a beneficia de aceste servicii, si nu numai, trebuie sa prezentati la Casa de Asigurari de Sanatate Salaj o copie dupa actul de identitate si o adeverinta medicala eliberata de medicul specialist.
Veti avea acces si la servicii acordate in ambulatoriu de specialitate, screening prenatal, supravegherea sarcinii cu risc crescut. Vi se vor efectua si analize suplimentare de laborator: determinarea grupului sanguin ABO si a grupului sanguin RH, anticorpi specifici anti-RH, testarea HIV si analizele anti-HAV IGM, AH HBS (screening) si anticorpi anti-HVC.
Lista celor care sunt asigurati automat in sistemul public de sanatate
De asemenea, copiii pana la varsta de 18 ani, dar si cei intre 18 si 26 de ani, care isi continua studiile, gravidele, pensionarii, cei condamnati sau arestati sunt principalele categorii care beneficiaza de asigurare automata la sanatate, fara sa plateasca contributia la sanatate (CASS). Codul fiscal prevede o lista destul de lunga, cu cei care beneficiaza automat de asigurare in sistemul public de sanatate, insa obtinerea unor venituri impozabile ii poate face si pe acestia scutiti sa datoreze CASS pentru acele venituri.
Cine nici nu obtine venituri si nici nu se regaseste pe lista de mai sus, nu poate beneficia de serviciile medicale de la stat decat daca plateste pentru asta. Nu exista insa o obligatia de a contribui. Cei care o fac, o fac benevol.
Cine vrea sa se asigure voluntar la sanatate (asigurare valabila 12 luni) trebuie sa plateasca, prin declaratia unica, echivalentul a 10% din sase salarii minime brute, mai exact, 1.248 de lei (10% din 2.050 de lei x 6).