Primarii pot aproba oficierea casatoriilor si in gradini publice, parcuri, muzee si alte locuri in aer liber, potrivit deputatului liberal Florin Roman care a depus la Parlament o initiativa legislativa.
Propunerea legislativa modifica si completeaza in acest sens alineatul (2) al articolului 24 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila.
"Casatoria se poate incheia si in afara serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, al primariei competente, cum ar fi gradinile publice, parcurile, muzeele si alte locuri in aer liber, in urma unei cereri, cu aprobarea primarului", prevede proiectul.
"Multe cupluri viseaza la o ceremonie pe plaja, marginea padurii sau malul unui lac. Dar visul lor de a-si uni destinele in aer liber se poate materializa si in micile oaze din oras, oferite de gradinile publice, parcurile ori alte spatii in aer liber. Multi aleg un foisor boem sau o arcada cu flori pentru locul in care vor deveni, in acte, sot si sotie. Cert este ca o cununie civila in aer liber iti da posibilitatea sa alegi dintr-o gama variata de decoratiuni, care mai de care mai colorate, mai elegante, mai rustice, in functie de preferinte si de tematica aleasa. Astfel, prin aceasta initiativa legislativa se prevede ca incheierea casatoriei sa poata fi oficiata in astfel de locuri, cu acordul primarului", precizeaza initiatorul, in expunerea de motive a proiectului.
El argumenteaza ca multe din primariile din tara nu au conditiile necesare pentru oficierea casatoriilor.
"Primarul poate sa aprobe oficierea casatoriilor si in alte locuri, cum ar fi gradinile publice, parcuri, muzee, alte locuri pe care si le doresc tinerii, si nu neaparat salile de primarii, avand in vedere ca legea este valabila pentru primariile din toata tara, iar unele dintre acestea nu au conditiile necesare, nu au sali special amenajate, fiind improprii desfasurarii unor evenimente fericite de acest fel", mai arata initiatorul.
Casatoriile se vor putea oficia in gradini publice, parcuri, muzee. Proiect
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...