Casa Județeană de Pensii Sălaj a plătit numai anul acesta, până la data de 10 noiembrie inclusiv, 2.706 ajutoare de deces, iar anul trecut 2.886 de ajutoare de deces, potrivit datelor oferite la solicitarea Graiul Sălajului de Alina Tămaș, purtător de cuvânt al instituției.
Cum numărul deceselor a crescut considerabil la nivelul județului, există nevoia de informare a populației în privința condițiilor și a documentelor necesare solicitării ajutorului de deces, astfel încât obținerea acestui drept să fie cât mai simplă.
Potrivit legislației în vigoare, există patru situații în care poate fi solicitat ajutorul de deces, fiecare dintre acestea având specificitate în privința documentelor necesare.
După întocmirea dosarului, solicitantul poate depune actele fizic, la ghișeul Casei Județene de Pensii Sălaj, de luni până joi, între orele 8.00-16.00. Pentru a veni în sprijinul populației, depunerea documentelor necesare pentru obținerea ajutorului de deces se poate face și online, prin e-mail.
Plata drepturilor se face în decurs de trei-patru zile, atât prin mandat poștal, cât și direct în cont în cazul solicitanților care depun la dosar un extras de cont pe numele lor în care să le fie virați banii.
Cuantumul ajutorului de deces în cazul unui pensionar sau asigurat al sistemului public de pensii este de 5.380 de lei, cuantum intrat în vigoare din 12 martie 2021. Anterior acestei date, ajutorul de deces a fost 5.429 de lei.
În cazul decesului unui membru de familie al pensionarului sau asiguratului, ajutorul de deces este de 2.690 lei.
Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz: soţul supravieţuitor; copilul; părintele; tutorele; curatorul; oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus.
Ce acte sunt necesare pentru obținerea ajutorului de deces
În cazul decedatului pensionar sunt necesare: cerere tip pentru acordarea ajutorului de deces; cupon/ cupoane de pensie decedat (cupon pentru fiecare tip de pensie în parte – CAP; veterani, urmaș, limită de vârstă etc.), certificat de deces (original şi copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (factură de la serviciile funerare emisă pe numele solicitantului ajutorului de deces), inclusiv declaraţie a solicitantului ajutorului de deces; actul de identitate al solicitantului (copie); acte de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (copie)
În cazul decedatului asigurat în sistemul public de pensii e nevoie de cerere pentru acordarea ajutorului de deces; certificat de deces (original şi copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, inclusiv declaraţie a solicitantului ajutorului de deces; actul de identitate al solicitantului (copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (copie). Calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, la data decesului, va fi verificată de către Casa de Pensii.
În cazul decedatului care nu a avut un drept propriu de asigurări sociale, dar un membru de familie (soţ/soţie, fiu/fiică, părinte, bunic/ă) era asigurat în sistemul public de pensii, sunt necesare: cerere pentru acordarea ajutorului de deces; certificat de deces (original şi copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, inclusiv declaraţie a solicitantului ajutorului de deces; actul de identitate al solicitantului (copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (copie). Calitatea de asigurat în sistemul public de pensii al membrului de familie, la data decesului, va fi verificată de către Casa de Pensii.
În cazul decedatului – membru de familie (soţ/soţie, fiu/fiică, părinte, bunic/ă), care nu a avut un drept propriu de asigurări sociale şi s-a aflat în întreţinerea solicitantului pensionar, se solicită: cerere pentru acordarea ajutorului de deces; cupon pensie solicitant; certificat de deces (original şi copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, inclusiv declaraţie a solicitantului ajutorului de deces; actul de identitate al solicitantului (copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (copie); declaraţie că solicitantul l-a întreţinut pe decedat. Se vor prezenta următoarele documente, după caz: – act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original); – adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original). În situația în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiția prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă și data ivirii acesteia.
Pensia pe luna decesului poate fi ridicată, dacă a rămas neîncasată de către pensionarul decedat, de soţul supravieţuitor, copii, părinţi. În lipsa acestora, ea revine moştenitorilor în condiţiile dreptului comun.
Actele necesare pentru obţinerea sumelor neîncasate de către pensionarul decedat sunt: cerere (anexa nr. 9) disponibilă pe site-ul Casei de Pensii; certificatul de deces, în copie; actul de identitate al solicitantului (copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (copie); certificatul de moştenitor (copie); copia cuponului de plată a pensiei persoanei decedate, după caz.