Confederatia „Cartel Alfa” si Camera Federativa a Medicilor din Romania solicita Ministerului Sanatatii (MS) sa dispuna de urgenta plata orelor suplimentare efectuate de medici, altfel ameninta cu proteste ample.
Sindicalistii isi bazeaza demersul pe prevederile incluse in Directiva referitoare la timpul de munca potrivit carora garda este considerata timp de munca, deci tot ceea ce se lucreaza peste program este considerat timp de munca suplimentar si trebuie retribuit cu suta la suta in plus.
„Avand in vedere incalcarea tuturor contractelor de munca, atat a celor colective, cat si a celor individuale, un protest scris al Camerei Federative a Medicilor din Romania va fi intarit in perioada imediat urmatoare de ample proteste sindicale, sustinute si de «Cartel Alfa», prin care medicii vor cere deschiderea conflictelor de munca la nivel de unitate, teritorial si national”, se arata intr-un comunicat de luni al confederatiei. „Cartel Alfa” considera ca, la fel ca toate categoriile de personal, nici medicii nu sunt obligati sa munceasca in plus, prestand ore suplimentare pentru zilele de sambata, duminica, sarbatori legale sau pentru acoperirea garzilor (din cauza personalului deficitar).
„Daca intentia este aceea ca medicii din spitale sa faca garzi sau ore suplimentare, in mod evident medicii trebuie recompensati financiar pentru aceasta. Cum de altfel au fost pana in prezent. Nu trebuie sa se ajunga la situatia in care spitalele nu vor mai organiza garzi pentru zilele de weekend si sarbatori legale, de aceea este obligatorie adoptarea tuturor masurilor legale pentru sustinerea acestei categorii profesionale”, se arata in comunicat.
Sindicalistii cer Ministerului Sanatatii sa analizeze de urgenta aceasta situatie si sa dispuna plata orelor suplimentare efectuate de catre medici. Acestia solicita, de asemenea, stabilirea de urgenta a unei intalniri in prezenta liderilor „Cartel Alfa” intre Camera Federativa a Medicilor si Ministrul Sanatatii.
Sindicalistii din sistemul sanitar declarau, in 6 ianuarie, dupa discutiile cu Comisia bipartita care reanalizeaza Legea salarizarii unice, ca sunt nemultumiti atat de coeficientii de ierarhizare, cat si de faptul ca in 2010 zilele de weekend si sarbatorile legale lucrate nu vor mai fi platite dublu.
Prim-vicepresedintele Sanitas, Adrian Barea, s-a declarat nemultumit de coeficientii prevazuti pentru personalul din sistemul sanitar. Potrivit lui Barea, membrii Comisiei au promis ca vor fi elaborate noi criterii, astfel incat sa poata fi modificati anumiti coeficienti. Cu toate acestea, sindicalistii cred ca salariile personalului din sistemul sanitar nu vor putea fi majorate foarte mult. „Daca in 2009 un medic primar era la acelasi nivel cu un conferentiar universitar si cu judecatorul de judecatorie, acum medicul primar se afla in grila cu doua puncte sub conferentiar sau judecator. Daca vor fi facute modificari, acestea ar putea sa mai ridice putin anumite categorii de angajati”, a declarat prim-vicepresedintele Sanitas.
Adrian Barea a mai spus ca Legea unitara de salarizare produce efecte, in 2010, pentru un numar mic de salariati, circa 100.000, acelasi lucru urmand sa se intample si in 2011, cand salariile vor ramane inghetate si vor fi majorate doar salariile mici pana la nivelul salariului minim pe economie garantat in plata anul viitor.
Si presedintele Federatiei Nationale Sindicale Ambulanta, Gheorghe Chis, a reclamat decizia de suspendare a platii duble pentru zilele de sambata si duminica si sarbatorile legale, precizand ca sindicalistii vor cere modificarea acestei masuri.