O lucrare de exceptie dedicata Anului Centenar de cunoscutul istoric salajean dr. Marin Pop – sef sectie Muzeografie din cadrul Muzeului Judetean – a fost tiparita zilele trecute la Cluj-Napoca. 

rn

Volumul cuprinde biografia a 52 de personalitati salajene din generatia Marii Uniri, in cele 620 de pagini, format B5. Cartea a aparut la editurile Argonat si Mega din Cluj, cu finantare de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau.
Ziarul nostru a avut privilegiul sa publice inca de la inceputul acestui an, in fiecare saptamana, in editiile de vineri, din biografiile salajenilor din generatia Marii Uniri, in colaborare cu autorul, dr. Marin Pop, demers pe care il vom continua.
Cea mai pertinenta prezentare a cartii o face insusi autorul, explicand atat importanta prezentarii salajenilor care au contribuit la Marea Unire, cat si structura volumului.
"Istoriografia comunista ne invata ca momentele cruciale ale istoriei noastre au fost realizate de catre „intregul popor muncitor”, sub termenul devenit sablon de „mase populare”. Dupa 1989, odata cu accesul la studiul istoriei adevarate, nefalsificate, credem ca se poate afirma ca „masele” singure, fara elite, fara liderii generatiilor de aur, cum a fost generatia care a realizat Marea Unire sau generatia pasoptista, nu puteau realiza aceste obiective istorice fundamentale pentru poporul roman. Elitele sunt cele care se nasc in mijlocul poporului, isi asuma rolul conducator si indica directia spre care trebuie sa se indrepte o natiune sau omenirea, in general. (…)
Acum, cand ne aflam in anul centenar al Marii Uniri, am considerat ca a sosit momentul sa definitivam si sa publicam un volum dedicat personalitatilor salajene din generatia Marii Uniri.
Intentia noastra a fost aceea de a scoate din uitare generatia de aur a Marii Uniri, care a sfarsit in mod tragic in temnitele comuniste sau intr-o nemeritata marginalizare si uitare.
in ceea ce priveste sursele de informare si documentare, precizam ca acestea sunt extrem de diverse: de la bibliografia edita, la documentele din arhive si biblioteci, informatiile care se gasesc in presa vremii, informatii de istorie orala etc. Dupa cum se poate observa din lista fondurilor arhivistice studiate de catre noi, cele mai multe informatii le-am descoperit la Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale Salaj si la cel din Cluj. De asemenea, documente inedite am descoperit in arhiva Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, personalitatile salajene din generatia Marii Uniri, la fel ca intreaga elita romaneasca din perioada interbelica ce mai era in viata, au fost urmarite in permanenta de catre Securitate.
Lucrarea de fata cuprinde informatii despre viata si activitatea a 52 de personalitati salajene din generatia Marii Uniri si este structurata pe urmatoarele capitole:
in primul capitol, pe care l-am intitulat „De la Marele Razboi la Marea Unire”, ne-am propune sa evidentiem activitatea unor salajeni precum Gavril Campeanu sau Gratian Marcus, de Marele Razboi la Marea Unire.
in capitolul al II-lea, am incercat sa evidentiem viata si activitatea elitei laice salajene, precum George Pop de Basesti, Iuliu Maniu, Victor Deleu si multe alte personalitati din generatia Marii Uniri, sub lozinca: „Murim mai bine-n lupta”.
Capitolul III este dedicat vietii si activitatii preotilor salajeni din generatia Marii Uniri, incepand cu vicarii Silvaniei, Alexandru Ghetie, Emil Bran si Petru Cupcea, continuand cu cea a protopopilor Vasile L. Pop, Traian Trufasiu, Remus Rosca, Valentin Coposu, Cornel Otiel etc., sub lozinca: „Preoti cu crucea-n frunte”.
Un capitol separat il dedicam miscarii feministe salajene. Printre reprezentantele de marca ale Reuniunii Femeilor Romane Salajene s-au numarat Clara Maniu, Elena Pop Hossu-Longin, Cornelia Maniu sau Elena Aciu.
Nu in ultimul rand, ne-am propus sa evidentiem viata si activitatea dascalilor salajeni din generatia Marii Uniri, in frunte cu Ioan Mango, Ioan Ossian, Daniil Graur Senior, Emil Pocola, Leontin Ghergariu etc.
Lucrarea se incheie cu cateva documente edite si inedite reprezentative pentru perioada Marii Uniri.
Consideram ca demersul nostru stiintific va fi util tuturor celor care doresc sa afle mai multe informatii despre viata si activitatea personalitatilor salajene care au realizat Unirea Transilvaniei cu Romania la 1 decembrie 1918. De asemenea, au contribuit la consolidarea ei, in cadrul Romaniei intregite. Din pacate, asa cum subliniam si mai sus, cei care mai erau in viata in momentul instaurarii regimului totalitar comunist, de sorginte sovietica, au sfarsit in temnitele comuniste sau au fost marginalizati. in acest sens, am considerat ca avem o datorie morala fata de jertfa lor, sa le cinstim si reabilitam memoria terfelita in timpul regimului comunist.
La final, se cuvin aduse multumiri celor care au facut posibila aparitia acestui volum. Multumirile noastre se indreapta spre conducerea arhivelor din Zalau, Cluj si Bucuresti, care ne-a pus la dispozitie spre studiere documentele arhivistice pentru elaborarea prezentului volum. De asemenea, multumim conducerii Muzeului Judetean de Istorie si Arta-Zalau pentru publicarea volumului. Nu in ultimul rand, multumirile noastre se indreapta spre conducerea Editurii Argonaut, care a dat dovada inca odata de un inalt profesionalism", este cuvanul inainte al volumului editat la Cluj, scris de dr. Marin Pop.