Istoria „zbuciumată” a reabilitării casei memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin a fost cuprinsă între coperțile unei cărți, scrisă de preotul Cristian Borz, artizanul acestui proiect special.
Cartea preotului Cristian Borz, „Jurnal de șantier. Reabilitarea Casei Memoriale «Iuliu Maniu» de la Bădăcin”, a apărut recent la Editura „Caiete Silvane”, în colecția „Memoria”, cu sprijinul Parohiei Greco-Catolice și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
„Jurnal de șantier. Reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu poate reprezenta un adevărat manual de bune practici pentru cei care au sau vor avea curajul de a se implica în proiecte similare și care vor putea să învețe să evite anumite greșeli și să aleagă, poate, căi care să îi ducă mai degrabă spre un final fericit”, crede dr. habil. Cosmin Budeancă, de la Facultatea de Istorie, Universitatea București.
„Înțelegând importanța casei în care a locuit cel mai mare om politic român al ultimului veac, edificiu care se dezintegra cărămidă cu cărămidă, în nepăsarea și ingratitudinea tuturor autorităților locale și centrale, Părintele Cristian Borz începe munca aproape imposibil de conceput a salvării casei care, în secolul trecut, reprezenta cetatea de suflet a românilor din Transilvania. Aici alergau bunicii și părinții noștri, în tristeți și bucurii, din zidurile acestei case s-au născut cele mai îndrăznețe hotărâri și acțiuni, s-au luat cele mai importante decizii și, de ce să nu o spunem, pentru copiii acelor vremuri, o vizită la Bădăcin reprezenta un premiu de bună purtare”, spun, la rândul lor, Flavia Bălescu-Coposu și Rodica Coposu, fiicele lui Corneliu Coposu, „ucenic” a lui Iuliu Maniu.