Odata cu declansarea actiunii de eradicare a anemiei infectioase la cabaline, multi cai din Salaj si din tara au fost abatorizati si carnea lor a facut deliciul italienilor. Noi de ce nu mancam carne de cal? Se pare ca la noi, consumul de carne de cal a fost influentat de religie. In secolul al XVIII-lea s-a dat un edict prin care se interzice consumul carnii de cal de catre crestini. Omul primitiv consuma carne de cal, fapt atestat de desene descoperite in pesteri. In antichitate se sacrificau cai a caror carne era consumata la mesele rituale. Prima macelarie care comercializa carne de cal s-a deschis in Franta in anul 1856. Astazi carnea de cal nu se consuma in Romania, dar este apreciata in Europa centrala si de vest, precum si in Asia. Cel mai mare consum de carne de cal se intalneste in tarile Uniunii Europene, Belgia inregistrand cel mai ridicat consum (4 kilograme/locuitor anual) fiind urmata de Luxemburg, Olanda, Italia si Franta. Carnea acestei specii este preferata datorita gustului ei placut, dat de particularitatea topirii grasimii la temperaturi relativ scazute (30-35 de grade Celsius) comparativ cu a altor specii. Pentru ingrasare sunt preferate rasele grele, cu sporuri mari de crestere, cu masa corporala mare. Calul realizeaza un randament de taiere extrem de variat, de la 45 la 60 la suta. Carnea are o culoare rosu inchis, fibra musculara este groasa, consistenta cu gust dulceag. Mai putin marmorata si perselata, ea este dietetica, usor digestibila si frageda.