Conform utimelor studii, atunci cand mancam fructe sau legume ingeram pana la 10 tipuri de pesticide. Cartoful este leguma cu cele mai multe chimicale, iar marul este cel mai nociv fruct.
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a facut niste teste pe mai multe legume si fructe pentru a vedea care sunt cele mai periculoase pentru om.
Studiile au aratat ca cel mai des, fructele si legumele contin imazalil, un pesticid periculos pentru sanatate. Conform ANSVSA, cele mai nesigure alimente pentru consum sunt cartofi, capsunele, merele, nectarine, piersici, telina, struguri, cirese, spanac, ardei gras, rosii, castraveti, relateaza Adevarul.
Iata cele mai sanatoase legume si fructe:
La polul opus, alimentele cu cele mai putine pesticide sunt avocado, porumb, ananas, varza, mazare, ceapa, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete si pepenele. In general, strugurii, rosiile si lamaile contin intre doua si sapte pesticide diferite, iar merele, intre doua si sase.
Astfel, ANSVSA recomanda respectarea mai multor reguli, pentru a scadea cantitatea de pesticide ingerata. Fructele si legumele trebuie sa fie spalate bine cu apa calduta, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curatate de coaja pentru a reduce cantitatea de pesticide continuta.
In plus, se recomanda evitarea consumului de fructe si legume cultivate in extrasezon, pentru ca atunci se folosesc cele mai multe substante chimice.
Rosiile, perele, merele etc. trebuie spalate riguros timp de cel putin 3 minute, dupa care sa fie lasate intr-un vas cu apa in care este adaugat putin bicarbonat de sodiu, care are calitatea de a elimina unele pesticide.
Imazalil (E233) este pesticidul cacerigen care acopera coaja citricelor, conform Asociatiei InfoCons. Pesticidul este o substanta autorizata in 24 de state membre, inclusiv in Romania, incepand de la 1 ianuarie 2012, pana la 31 decembrie 2021, iar limita maxima admisa este 5 mg/kg, la citrice.
Care sunt cele mai periculoase legume si fructe?
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...