Conform noii Legi a învățământului preuniversitar, numărul de preșcolari dintr-o grupă trebuie să fie de minim 10 copii, dar nu mai mult de 20.
Pentru antepreșcolari, la grupa mică s-a stabilit un prag minim de 5 copii, respectiv maxim 9 copii într-o grupă. La grupa mijlocie, trebuie să fie minim 8, maxim 15. La grupa mare, noile reglementări stabilesc un număr minim de 8 copii într-o grupă, dar nu mai mult de 20.
Pentru învățământul primar, numărul minim de copii într-o clasă este de 10, iar cel maxim a fost stabilit la 22.
În cazul învățământului gimnazial, într-o clasă trebuie să fie cel puțin 10 elevi, dar nu mai mult de 26.
Pentru învățământul sportiv și de artă, numărul minim de elevi într-o clasă este 8, iar cel maxim 24.
În ceea ce privește învățământul liceal, inclusiv dual, o clasă trebuie să aibă un efectiv de cel puțin 15 elevi. Numărul maxim de copii dintr-o clasă nu poate trece însă de 26, față de 30, cât era până acum.
În situații excepţionale, formaţiunile de antepreșcolari, preşcolari sau de elevi pot funcţiona cu cel mult 2 copii peste efectivul maxim, față de 3 cât era prevăzut anterior.
Pentru cazurile în care se solicită depăşirea cu peste 2 antepreșcolari/preșcolari/elevi a numărului maxim, aprobarea va fi dată de Ministerul Educaţiei.
Efectivele de antepreşcolari, preşcolari şi elevi din formaţiunile de studiu deja constituite la data intrării în vigoare a noii Legi a învățământului preuniversitar rămân aceleași până la finalizarea nivelului de învăţământ.