Cardul de sanatate a devenit azi obligatoriu pentru a șasea oara, dar tot nu-i musai sa-l ai

imagine-articol0_46813

 

Casa de Sanatate va elibera adeverința de asigurat celor care, din anumite motive, nu au intrat în posesia cardului


Perioada “de acomodare” pentru implementarea cardului național de sanatate s-a încheiat ieri. Începând de azi, cardul național de sanatate devine obligatoriu, pentru ca a expirat ultimul “ultimatum” dat de Ministerul Sanatații, care a amânat anul acesta de cinci ori data limita de la care utilizarea cardului a devenit obligatorie. Inițial, cardul de sanatate trebuia sa devina obligatoriu la 1 februarie. Apoi, termenul a fost mutat pe 1 aprilie, apoi pe 1 mai, apoi pentru sfârșitul lunii iunie și, înca o data, pentru 1 august. La sfârșit de iulie, Casa Naționala de Asigurari de Sanatate (CNAS) s-a sucit din nou și, cu numai o zi înainte de ultimul termen limita, 1 august, a anunțat amânarea și obligativitatea folosirii cardului începând cu 1 septembrie.
În Salaj, peste 167.000 de asigurați au intrat în posesia cardului. “Pâna la 1 septembrie a fost o perioada de acomodare, iar de la 1 septembrie acest card va fi unicul instrument de validare și de decontare a serviciilor medicale, pentru acele persoane pentru care a fost tiparit acest card național”, ne-a declarat Marius Tautu, președintele Casei de Asigurari de Sanatate Salaj. De la el mai aflam ca persoanele care nu au intrat în posesia cardului național au posibilitatea sa verifice daca le-a fost tiparit acest document, fie accesând pagina de internet a Casei Naționale, fie la sediul CAS Salaj. În ce privește cardurile de sanatate nedistribuite, asigurații trebuie sa se adreseze CAS Salaj pentru a le ridica.
În Salaj mai sunt mii de asigurați care nu au ajuns în posesia cardurilor de sanatate. 1.500 de carduri au fost predate medicilor de familie pentru a fi înmânate asiguraților, 600 de carduri stop_coloana sunt nedistribuite, fie ca nu au fost gasiți pacienții acasa, fie ca au decedat. 131 de carduri nu au fost distrubuite din motive religioase.
“Acestor persoane, daca sunt asigurate, le vom elibera adeverințe tip. Cetațenii trebuie sa știe ca daca nu au intrat dintr-un motiv sau altul în posesia cardului național de sanatate, Casa de Sanatate înca mai elibereaza adeverința de asigurat”, a declarat Marius Tautu.
Conducerea instituției a ținut sa precizeze ca salajenii care au intrat în posesia cardului nu sunt automat și asigurați în sistemul de Sanatate. Medicii trebuie sa verifice calitatea de asigurat a pacienților când aceștia se prezinta la consult.

Sistemul informatic nu merge înca așa cum ar trebui

Sistemul informatic nu merge întotdeauna cum ar trebui, ne mai spune Marius Tautu. Confirma și Laurențiu Barna, managerul Spitalului Județean de Urgența Zalau. “S-ar mai putea îmbunatați. Sistemul informatic nu merge întotdeauna cum trebuie, sunt anumite ore din zi în care cade sistemul, dar nu pentru mult timp. Totul e sa reușim sa asiguram pacienților servicii de calitate. Pentru cazurile de la Urgența nu este nevoie de card, dar internarea și extenarea nu este posibila fara card de sanatate sau adeverința de asigurat. Noi speram ca situația sistemului informatic se va îmbunatați odata cu trecerea timpului și dobândirea experienței necesare”, ne spune Laurențiu Barna.