Caravanele vaccinării vor fi reluate, în special în mediul rural, și se vor face campanii de informare despre vaccinarea anti-Covid-19.

Anunțul a fost făcut de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, după o dezbatere online cu 80 de experți români în sănătate publică și medici de familie din toate județele, implicați în derularea campaniei de vaccinare din țară.

Motivul reluării caravanelor este rata scăzută a vaccinării în rândul populației de la sate.

”Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 își propune să consolideze raza de acoperire a programului național de vaccinare în rândul populației rurale. Caravanele vor fi operaționalizate pentru conectarea cu grupurile țintă, ascultarea și intermedierea comunicării cu liderii locali de opinie, pentru a oferi comunităților informații adaptate, ușor de înțeles și corecte din punct de vedere științific privind vaccinarea împotriva COVID-19. De asemenea, caravanele vor aduce echipele medicale mai aproape de comunități”, spun oficialii din sănătate citați de Mediafax.

Valeriu Gheorghiță a subliniat faptul că vor fi distribuite mesaje adaptate fiecărei comunități ”care să integreze și să țină cont de principalele bariere la vaccinare pe care oamenii încă le au”.

”Ne dorim promovarea campaniei de vaccinare în beneficiul sănătății publice, prin implicarea activă a tuturor <actorilor> relevanți de la nivelul comunității, care pot schimba percepția oamenilor asupra vaccinării. Pentru acest lucru, este determinant să știm pe cine ne putem baza la nivel local, cum putem valorifica la maximum informațiile științifice și, nu în ultimul rând, este esențial să cunoaștem bine comunitatea căreia ne adresăm, cu toate particularitățile ei culturale, religioase și demografice”, a precizat președintele CNCAV.

Conform datelor prezentate în cadrul întâlnirii, până miercuri, nici jumătate din populația României eligibilă pentru vaccinare, cu vârsta peste 12 ani, nu avea schema completă a vaccinului anti-Covid. S-au imunizat de la debutul vaccinării doar 7.958.915 persoane, care reprezintă 47,09 la sută.

În Sălaj numărul dozelor de vaccin administrate (utilizate pentru vaccinarea cu o doză, două doze și/ sau doza booster) este de 173.046 la data de 27 ianuarie 2021.