Aproximativ 136 de elevi de clasa a VIII-a din Jibou, Treznea, Aghireș, Creaca, Someș Odorhei, Surduc, Cristolț, Năpradea, Letca și Mirșid, care vor susține examenele Evaluării naționale, s-au înscris și frecventează programul de 10 ore de meditații gratuite la Limba română și Matematică, organizat la nivel național prin ”Caravana Educației”, de tinerii social-democrați.

Caravana a ajuns luni, 9 mai, și în județul Sălaj, fiind al nouălea județ pe care îl străbate autocarul de la debutul proiectului, special amenajat de o firmă din Zalău ca o sală de clasă în care profesorii voluntari acordă elevilor înscriși în program lecții gratuite pentru a fi mai bine pregătiți la examene.

Autocarul pentru lecții a făcut primul popas la Jibou, unde copii din familii mai puțin norocoase au început săptămâna trecută meditațiile la ”Română” și ”Mate”, în amfiteatrul Grădinii Botanice. Luni, lecțiile lor s-au ținut ”pe roți” și au fost întâmpinați și rugați să nu abandoneze școala de președintele PSD Sălaj, Ionel Ciunt, subprefectul Florin Florian, primarul orașului Jibou, Dan Ghiurco, și președintele TSD Sălaj, viceprimarul Jiboului, Vlad Pașcalău. Elevilor li s-a adresat și Cezar Stancu, președintele TSD Sector 3 București și co-inițiator al ”Caravanei Educației”, care le-a explicat scopul proiectului.

Vlad Pașcalău, în calitate de coordonator județean al proiectului ”Caravana Educației”, a declarat pentru Graiul Sălajului că peste 80 la sută dintre copiii înscriși în program provin din mediul rural și a ținut să le mulțumească celor patru cadre didactice – Pop Sorina, Aura Teglaș, Codruța Valea și Ioan Fărcaș – pentru efortul lor de a pregăti voluntar, câte două ore pe săptămână, timp de cinci săptămâni, lecții la Limba română și la Matematică.

”Toată logistica necesară derulării orelor de pregătire este asigurată de TSD Sălaj. Sunt 136 de copii înscriși și majoritatea provin din mediul rural. Proiectul, care se va desfășura până în 12 mai, urmărește să ofere un ajutor suplimentar tuturor elevilor de clasa aVlll-a care au nevoie de sprijin pentru promovarea examenului de Evaluare Națională. Ne-au fost alături luni și profesorii voluntari care s-au implicat benevol în acest proiect și în fața cărora ne scoatem pălăria în semn de respect”, a precizat Vlad Pașcalău.

”Caravana Educației este un proiect inedit și sunt onorată să fac parte din echipa cadrelor didactice voluntare. Sper ca prin eforturile noastre comune – organizatori, profesori, copii și părinți – elevii să obțină rezultate bune la examene și, cel mai important, să-și continue parcursul educațional pentru un viitor mai bun. Fiecare etapă de școlarizare finalizată atrage după sine emoții, trăiri și bucurii în rândul absolvenților, deschizându-le totodată porțile spre un viitor promițător și o carieră de succes. Elevii noștri sunt minunați, își doresc să învețe mai mult și acest proiect le oferă o oportunitate în acest sens. Am răspuns prompt invitației de a fi voluntar și voi proceda la fel ori de câte ori voi avea ocazia. Mi-am ales profesia nobilă de dascăl și scopul meu este să contribui la formarea elevilor, iar rezultatele lor le consider rezultat al muncii mele. Le mulțumesc, pe această cale, colegilor mei pentru încrederea acordată. Iar elevilor înscriși în proiect le doresc mult succes și încredere în potențialul lor. Prin muncă și perseverență vor ajunge acolo unde își doresc”, a declarat pentru Graiul Sălajului Codruța Valea, profesor de Matematică.

De la Jibou, ”Caravana Educației” a ajuns și la Zalău în jurul orei 16.30, unde a poposit pe Platoul din fața Palatului Administrativ. Tinerii organizatori au fost felicitați pentru proiect de liderii PSD Sălaj și PSD Zalău, de consilierii județeni social-democrați și membrii organizației de Tineret din cadrul PSD Zalău.

Din Sălaj, ”Caravana Educației” a pornit spre Bistrița-Năsăud, organizatorii proiectului având intenția să ajungă în cel puțin 30 de județe.