Hotelul Brilliant Meseș din municipiu a găzduit joi, 3 septembrie, întâlnirea avută de Asociația Oamenilor de Afaceri „Silvania” și candidații PSD la funcția de primar al Zalăului, Ionel Ciunt, respectiv la președinția Consiliului Județean Sălaj, Florin Florian.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea reprezentanților mediului de afaceri sălăjean, iar scopul a fost unul cât se poate de clar: un dialog constructiv între reprezentanții mediului de afaceri și cei care își doresc să ocupe una din funcțiile administrative de vârf, altfel spus transmiterea cerințelor antreprenorilor către posibilii viitori decidenți din administrația publică locală și județeană.

Implicarea activă a mediului de afaceri în actul decizional de la nivelul comunităților locale este o acțiune cât se poate de benefică, iar dorința de a cunoaște intențiile candidaților, programele, proiectele și prioritățile acestora este lesne de înțeles.

Potrivit informațiilor furnizate de Ovidiu Caraba, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri „Silvania”, problemele ridicate au fost cele din domeniile cheie, de interes major atât pentru mediul economic cât și pentru fiecare cetățean, în parte: infrastructura, sistemul sanitar, învățământ, soluții pentru petrecerea timpului liber în special în municipiu, dar și în celelelate orașe din județ.

În contexul în care întrebările au fost unele cât se poate de aplicate, candidații au răspuns la obiect, nominalizând proiectele pe care le au în vedere în cazul în care vor câștiga alegerile din 27 septembrie.

Legat de municipiul Zalău și de infrastructură, au existat discuții pe marginea realizării unor culoare de mobilitate urbană, fiind menționate aici, de către cei doi candidați, axa strada Mihai Eminescu-strada Simion Bărnuțiu-Valea Miții, și, ca o noutate, un drum de legătură din Dealul Gârceiului, pe lângă comuna Crișeni, care sș coboare la Hereclean și să dea în șoseaua de centură a Zalăului. A fost menționată, de asemenea, o posibilă conexiune între cartierul Meseș și cartierul Sărmaș, peste deal.

O altă problemă ridicată de mediul de afaceri a fost cea privind oportunitatea înființării unui parc industrial la Zalău. De altfel, o discuție pe marginea acestui subiect a avut loc și acum 4 ani, între mediul de afaceri și actuala administrație, convenindu-se atunci că, la acel moment, investiția nu ar fi fost una oportună din cauza lipsei forței de muncă. Subiectul a fost redeschis, concluzia rămânând de această dată în aer, cu păreri împărțite. Pentru un astfel de proiect, municipalitatea nu dispune de terenul necesar, fiind astfel nevoită să achiziționeze măcar 15-20 de hectare de pământ. Nici identificarea unei locații nu mai e atât de simplă, în condițiile în care în ultimii ani s-au tot extins cartierele de locuințe. Propunerea oamenilor de afaceri rămâne în analiză, au dat asigurări cei doi candidați, iar municipalitatea și administrația județeană vor avea în vedere și locații care nu sunt în imediata vecinătate a Zalăului, ci într-unul din bazinele economice ale Sălajului, de exemplu Nușfalău, Crasna sau Sărmășag, pe motiv că sunt sau vor fi foarte ușor accesibile, fiind poziționate lângă drumul european E 81 sau foarte aproape de viitoarea autostradă care va tranzita județul.

Parcare supraetajată în spatele Primăriei Zalău

Un problemă arzătoare, pusă din nou pe tapet de oamenii de afaceri, o reprezintă locurile insuficiente de parcare din municipiu. Subectul afost unul mult discutat, iar candidatul PSD la funcția de primar a afirmat că și-a propus, în mod ferm, dezvoltarea pe verticală și, eventual, subteran, a actualei parcări din spatele primăriei, astfel încât capacitatea acesteia să fie una suficientă pentru a putea prelua din mașinile parcate în prezent pe strada Unirii, ce urmează să fie pietonizată.

Ținând cont că oamenii de afaceri au abordat și problema modalităților de petrecere a timpului liber, candidatul PSD la Primăria Zalău a vorbit despre proiectul care vizează amenajarea unui Dino Park în zona actualului parc Brădet, sugerând ideea unui posibil parteneriat public-privat, în cazul în care vor exista doritori.

Spital județean extins, cu management eficient

La nivel de județ, candidatul Florin Florian a spus, în discuția cu mediul de afaceri sălăjean, că va continua proiectele începute de actuala administrație (proiecte cu o valoare de aproximativ 420 de milioane lei), insistând, în mod expres, pe extinderea și modernizarea Spitaluui Județean de Urgență Zalău, și subliniind, în același timp, importanța și necesitatea unui management de calitate în fruntea celei mai mari unități spitalicești din Sălaj.

Candidatul la funcția de președinte al Consiliului Județean a afirmat că, dacă va ajunge să conducă administrația județeană, va îmbunătăți infrastructura rutieră a Sălajului prin realizarea unor conexiuni suplimentare între localitățile din județ.

Florin Florian a menționat și intenția clară de a crește gradul de informatizare și digitalizare în administrația publică județeană.

Atât candidatul la funcția de primar al Zalăului, Ionel Ciunt, cât și candidatul la postul de președinte al Consiliului Județean Sălaj, Florin Florian, consideră că este nevoie de o reformă urgentă și eficientă în administrația publică locală și județeană, inclusiv prin acea reorganizare admnistrativ teritorială despre care s-a discutat și anii trecuți.

Asociația Oamenilor de Afaceri „Silvania” are peste 40 de membri, cu un total de circa 6.000 de salariați.

Reprezentanții mediului de afaceri sălăjean vor continua seria acestui fel de întâlniri, în 17 septembrie fiind planificate discuții cu candidații PNL și USR-PLUS la Primăria Zalău și Consiliul Județean Sălaj, adică Florin Iordache, respectiv Dinu Iancu Sălăjanu.