Cand vor primi agricultorii avansul din subvenţiile pe suprafaţă?!

Comisia Europeană a aprobat ca plata avansului din subvenţiile pe suprafaţă să înceapă pe data de 16 octombrie. Dar ce folos? APIA şi-a prins urechile în noul soft
Sediile centrelor APIA din Sălaj şi din ţară sunt asaltate zilnic de agricultori care întreabă disperaţi şi cu nerăbdare când îşi vor primi avansul din subvenţiile pe suprafată. În judeţul nostru au fost depuse 24.700 de cereri pentru sprijinul pe suprafaţă. Funcţionarii APIA încearcă să le liniştească temerile. În realitate, lucrurile nu stau deloc bine. Misiune imposibilă! Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură se află într-o dificultate de ordin tehnic care ar împiedica plătirea unui avans din plăţile directe către agricultori, spun surse din interiorul instituţiei.
Controlul administrativ nu este finalizat. Dimpotrivă, s-ar afla într-o mare întârziere. Comisia Europeană nu permite acordarea unui avans din subvenţii, fără acest control. La această oră, estimările sunt că au fost depăşite termenele fixate pentru fiecare etapă din controlul administrativ cu aproximativ o săptămână şi jumătate.
De vină pare să fie noul soft instalat de SIVECO, şi nu pentru că nu e bun. El este atât de bine structurat şi de pus la punct încât nu permite introducerea unor date peste termenul programat în interiorul lui.
“Până-n 2014, a fost utilizat tot IACS, dar lucrurile erau mult mai simple şi avantajul era că nu exista o singură cerere de plată pentru toate schemele de ajutor, atât din sectorul vegetal, cât şi din zootehnie. Anul acesta, a fost introdus acest sistem nou, mult mai performant, iar angajaţii APIA ar fi fost instruiţi pentru o perioadă scurtă de timp”, spune Vaida Bela, stop_coloana director adjunct al APIA Sălaj. Rezolvarea erorilor din sistem poate dura şi până la 10 zile. Asta îi duce cu gândul pe fermieri că am putea avea un an fără avans din plăţile directe. Angajaţii APIA sunt nevoiţi să rămână, de cele mai multe ori, şi noaptea la birou. Ritmul cu care se introduc datele este: un dosar de fermier mare pe zi sau 20 – 30 de fermieri mici. .
Toate informaţiile aflate deja în sistem sunt parcurse încă o dată de un verificator. În zilele acestea, şefii APIA ar discuta intens dacă e posibil să se finalizeze aceste operaţiuni până-n noiembrie.
Regulamentele europene permit acordarea unui avans din subvenţia pe suprafaţă până cel târziu pe 30 noiembrie. Avansul poate fi acordat în procent de 50 la sută din plata pe suprafaţă (SAPS) şi în procent de 75 la sută până la 90 la sută din plăţile pe agromediu, măsuri delegate de la Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale. Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a estimat că 850 de milioane de euro ar ajunge pentru acordarea unui avans agricultorilor din subvenţiile care li se cuvin.
Cel mai probabil, anul acesta, nu se va reuşi acordarea unui avans din subvenţii, susţin surse neoficiale din Ministerul Agriculturii.