Pe adresa redactiei Graiul Salajului am primit o fotografie insotita de urmatorul text "puteti observa improvizatia de montaj la acoperisul halei incendiate de la Crolux". Dupa cum stiti cunoscutul supermarket din Porolissum, de pe strada Fabricii din Zalau, a fost mistuit de flacari in incendiul izbucnit anul trecut, in 1 octombrie 2018, iar acum este in reconstructie si speram sa fie cat mai repede finalizat pentru ca orice concurenta pe segmentul supermarket-urilor este absolut de dorit si bine-venita.

rn

Textul trimis se inchie cu ironia "se respecta toate regulile pentru protectia muncii". Intr-adevar se observa, din fotografie un mod de lucru in stilul lui Dorel, adica fara respectarea normelor de protectie. Un muncitor lucreaza la acoperisul halei, cocotat pe niste paleti, ridicati de un motostivuitor, fara a avea nici cea mai mica protectie, nici casca si nici coarde care sa-l sustina in caz de dezechilibrare.

rn

Din statisca nationala cu privire la accidentele de munca inregistrate pe anul 2018, numarul total de accidentati a fost de 5.212, din care accidentati mortali au fost 167. Dincolo de cinismul tovarasului Stalin care spunea ca "Moartea unui om este o tragedie, iar moartea a milioane este o statistica", totusi numarul acesta de peste o suta de morti "albe", cum sunt chemate cele produse in timpul serviciului, este ingrijorator. Pentru ca orice accident sau moarte, pana la urma se traduce, in niste costuri nu doar materiale, ci si de vieti umane, care ar fi putut salvate daca s-ar fi respectate acele norme de protectie, care nu intamplator sunt cerute de catre ITM.

rn

In emailul care ne-a fost transmis la redactie se da numele firmei care efectueaza lucrarile de montaj, iar acest lucru ne-a fost confirmat telefonic si de catre patronul depozitului de alimente Crolux, Ionel Albu. Despre administratorul firmei, Albu ne-a spus ca este vorba de un inginer tanar care munceste ca un rob de dimineata pana seara si ca la el au venit pana acuma vreo trei controale si ca nu stie saracu pe cine o suparat. Indiferent de cine o fi suparat acest tanar, care nu s-a alaturat celor 9,7 milioane de romani sau au celor peste 40 de mii de salajeni, care au parasit tara, ramane o problema, adica aceea a patronilor sau a muncitorilor care nu respecta normele de protectie. Faptul ca exista un deficit de forta de munca, nu da dreptul nimanui de a ignora aceste masuri de protectie si mai ales, nu da dreptul muncitorului de a pune in pericol afacerea proprietarului, care din cauza iresponsabilitatii si de ce nu a birocratiei excesive din Romania, poate sa puna pe chituci o afacere, care pana la urma si lui ii asigura un venit.