Datele primite de la Directia de Sanatate Publica Salaj evidentiaza ca numarul de bolnavi de cancer este intr-o continua crestere, iar fenomenul este de nestavilit. In anul 1970, la nivel national, se inregistrau 24.174 de ca-zuri noi de cancer. In anul 1980, numarul ca-zurilor noi depistate inregistreaza o crestere de 18 la suta, ajungandu-se la un numar de 28.625 de cazuri. Din 1980, cancerul are un „trend in ascensiune”, ne spune directorul DSP Salaj, Ligia Marincas. Astfel, in anul 2009, la nivel national numarul de cazuri noi de cancer ajunge la 59.000, inregistrandu-se o crestere de apro-ximativ 150 la suta fata de 1970.
Unde se situeaza Salajul
In ceea ce priveste judetul Salaj, potrivit datelor oferite de catre DSP Salaj, datele din 2013 arata ca incidenta de cazuri inregistrate la DSP Salaj a fost de 299 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, adica 671 de cazuri noi pe judet.
Cu toate ca DSP Salaj nu dispune de informatii referitoare la numarul de cazuri inre-gistrate in anul 1970 in judetul Salaj, daca am mentine raportul a ceea ce s-a intamplat la nivel national, putem concluziona ca numarul de cazuri noi inregistrate in anul respectiv in judet ar fi fost aproximativ 270. Rezulta ca numarul salajenilor care se imbolnavesc de stop_coloana cancer intr-un an este cu 400 mai mare decat in urma cu 40 de ani.
Organizatia Mondiala de Sanatate avertizeaza ca, in viitorul apropiat, populatia mondiala va fi lovita de un „tsunami de cancer”. Din acest motiv, oamenii de stiinta considera ca este foarte importanta impunerea unor restrictii privind consumul de tutun, alcool si dulciuri. In urma analizarii informatiilor regasite in cel mai recent ra-port referitor la cancerul la nivel mondial, s-a concluzionat ca numarul de persoane diagnosticate anual va atinge cifra alarmanta de 24 de milioane pana in anul 2035. In prezent, anual sunt diagnosticate cu cancer 14 milioane de persoane.
Printre cele mai intalnite cauze ale cancerului, raportul prezentat de BBC enumera fumatul, infectiile, alcoolul, obezitatea si lipsa de activitate fizica, radiatiile, poluarea, amanarea deciziei de a face copii si lipsa alaptarii.