Copilul minune al sportului, așa cum a fost numit sălăjeanul Alexandru Bologa, a fost felicitat de președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu-Sălăjanu, pentru cea mai recentă performanță a sa: medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris.

Dinu Iancu-Sălăjanu a primit, joi, la sediul instituției, vizita campionului Alexandru Bologa, și a antrenorului acestuia, Gergely Tamás.

În semn de apreciere pentru performanța deosebită ce a adus mândrie întregii comunități sălăjene, dar și României, președintele Consiliului Județean Sălaj i-a oferit tânărului sportiv originar din satul Derșida, distincția “Porta Praetoria – Porolissum”, simbol al județul nostru.

“A fost o bucurie și, totodată, o onoare să strâng mâna acestui sportiv extraordinar și să-l felicit personal pentru reușita de la Paris. Fiu de seamă al Sălajului, Alexandru Bologa a demonstrat că este un adevărat învingător, în ciuda obstacolelor pe care le-a întâmpinat de-a lungul vieții. Tânăra generație are nevoie de modele autentice, iar Alex este un exemplu de perseverență, dedicare și ambiție, calități care i-au încununat drumul spre victorie. Suntem cu toții mândri de el și îi mulțumim din inimă pentru aurul paralimpic câștigat sub tricolor”, a transmis, cu acest prilej, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Alexandru Bologa a fost primul judoka în totalitate nevăzător din România şi primul care s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice, pentru ca în anul 2016 el să cucerească medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro.

Originar din satul Derşida, comuna Bobota, Alexandru Bologa a avut o evoluţie sportivă remarcabilă de-a lungul anilor. Cu toate că și-a pierdut complet vederea de la vârsta de 6 ani, a demonstrat că are o ambiție „de fier”. În palmaresul său mai figurează, alături de aurul cucerit acum la Paris, două medalii de bronz la Jocurile Paralimpice (Rio 2016 şi Tokyo 2020) și trei medalii de aur la Campionatele Europene (2017, 2019 şi 2022).

”Performanţă superbă! România, fii mândră de el!”, spunea luna trecută, după festivitatea de premiere de la Paris, Elisabeta Lipă, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport.