Ministerul Sanatatii a decis extinderea campaniei de vaccinare la persoanele cu boli cronice, intrucat decesele in randul celor infectati cu virusul pandemic au fost inregistrate la pacientii cu astfel de suferinte, a declarat, miercuri, secretarul de stat Adrian Streinu Cercel.
Astfel, incepand de saptamana viitoare, in cabinetele medicilor de familie va incepe vaccinarea persoanelor cu varsta de peste 16 ani care sufera de boli cronice.
Sunt vizati pacientii cu afectiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, dar si persoanele cu obezitate. Vaccinarea bolnavilor cronici se va putea efectua, in functie de posibilitati, si in unitatile sanitare de tratament specifice.
Ministerul Sanatatii a decis, de asemenea, ca, la cerere, marile companii ai caror angajati intra in permanenta in contact direct cu mase mari de populatie, vor putea solicita vaccinarea personalului.
Prima companie care a solicitat si careia i s-a aprobat vaccinarea personalului este Kaufland Romania, companie cu peste 8000 de angajati, informeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat. „Vaccinarea este singura modalitate de limitare a raspandirii virusului gripal si este puternic recomandata de catre autoritatile sanitare nationale si internationale: Ministerul Sanatatii, Organizatia Mondiala a Sanatatii, ECDC. Atragem atentia inca o data ca responsabilitatea civica este foarte importanta in aceasta perioada si poate face diferenta in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri si chiar decese. Orice persoana poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie sa stie si sa fie constienta ca aceasta este singura modalitate de a se proteja pe sine si pe cei din jurul sau”, precizeaza MS.
Oficialii MS subliniaza ca vaccinul produs in tara noastra respecta toate standardele internationale de fabricatie, protocoalele dupa care se efectueaza studiile clinice fiind identice cu ale celorlalti producatori si ca produsul romanesc nu contine adjuvanti.
„Din punct de vedere al modului de producere, vaccinul pandemic este similar cu cel impotriva gripei de sezon. Ca urmare, rectiile adverse care pot aparea sunt aceleasi cu reactiile date de vaccinul sezonier: roseata la locul intepaturii, usoare stari febrile si stari minore de disconfort, in cazul persoanelor sensibile”, potrivit MS, care reaminteste ca vaccinarea impotriva virusului gripal pandemic se face de catre minister in cadrul unei campanii organizate.
Pana in prezent au fost distribuite 1.340 000 de doze de vaccin pandemic si au fost vaccinate peste 25.000 de persoane, conform sursei citate.
Potrivit ultimei raportari a MS privind situatia cazurilor de gripa noua in Romania, totalul imbolnavirilor a ajuns la 3.998, iar al deceselor la 14. Decesele au fost inregistrate la persoane infectate cu virusul griepi noi, dar care aveau si alte boli asociate.