Anul 2011 se prefigura a fi cel mai bun an agricol din ultimii zece in judetul Salaj. Seceta din ultima luna tinde sa anuleze insa orice speranta a agricultorilor, in acest sens.
Seceta din aceasta perioada ii impiedica pe fermierii salajeni sa pregateasca terenurile pentru culturile de toamna si , potrivit directorului executiv al Directiei pentru Agricultura Salaj ,Ioan Bujita , situatia din agricultura este ingrijoratoare mai ales ca in urmatoarele zile nu sunt asteptate ploi insemnate cantitativ si seceta se va accentua. Luna septembrie reprezinta perioada optima pentru infiintarea culturilor de rapita, dar din cauza secetei in Salaj nu s-a semanat nici un hectar cu aceasta planta. Am intrat in perioada optima pentru infiintarea culturilor de grau si de orz (20 septembrie-20 octombrie). Desigur, in toti anii graul a fost semanat si dupa data de 20 octombrie, dar exista riscul ca respectiva cultura sa fie compromisa intr-un grad mai mult sau mai putin accentuat.
„Este foarte grav. Nu a plouat de sase saptamani, decat cinci litri pe metru patrat, in medie. S-a ajuns la seceta pedologica. La o adancime de 40 de centimetri nu exista apa accesibila plantelor. A inceput fenomenul invers -pamantul ia apa din plante”, a declarat Grigore Berinde, primarul comunei Somes Odorhei, un bun cunoscator al culturilor mari. Potrivit acestuia „caldura si lipsa precipitatiilor au parjolit lunca Somesului si dealurile cu porumb, dar cel mai mult au de suferit culturile de cartof, care se dezhidrateaza”. Vazand ca totul se ofileste pe camp taranii s-au ingrijorat si au iesit la cules chiar si culturi pe care le strangeau de obicei in octombrie. „E cam devreme, porumbul se culege de obicei in a doua decada din octombrie, dar oamenii nu vor sa inteleaga. Le este frica de seceta. Fara apa nu rezista nici porumbul, nici cartoful, iar daca vine o ploaie neintrerupta exista riscul ca recolta sa putrezeasca”, a afirmat Berinde.
„Daca ploua pana la 15 octombrie se mai pot infiinta culturi, in rest nu cred ca se mai poate face o treaba tocmai buna”, este de parere Bujita. „Samanta este pregatita, dar timpul nu este propice distribuirii ei in sol. La actualele conditii ar fi o risipa. Ceea ce este semanat acum sta exact ca in lada. Samanta, in pamant, daca nu are umiditate nu are cum sa rasara si sa se dezvolte. Meteorologii au anuntat ca va ploua la inceputul lui octombrie in regiunea de vest. Mai tragem nadejde”, a mai spus directorul Directiei pentru Agricultura. (V.Varga)