Cu o zi inainte de Ziua Internationala a Persoanelor Vârstnice (1 octombrie) am facut o solicitare de informatii catre Primaria Cehu in legatura cu cate persone varstnice sunt in centrul de ingrijire de la Cehu. In raspunsul pe care l-am primit la redactie se arata ca "la Caminul pentru Persoane Vârstnice care se afla în subordinea Consiliului Local sunt institutionalizati un numar de 33 beneficiari. Serviciile de care beneficiaza aceste persoane sunt socio-medicale, de gazduire, ingrijire medicala, consiliere, socializare si integrare în activitatile curente."

rn

Primaria de asemenea ne-a transmis ca in prezent Caminul pentru Persoane Vârstnice Cehu Silvaniei este în curs de modernizare si igenizare in conformitate cu standardele stabilite de lege. Astfel ca dupa încheierea lucrarilor persoanele varstnice din camin vor beneficia de conditii mult înbunatatite. "In ceea ce priveste ajutorarea altor categorii persoane vârstnice, institutia noastra prin Serviciul de Asistenta Sociala în colaborare cu Fundatia Caritativa Crestina, Oikodomos, ofera unor persoane vârstnice aflate in nevoie si care nu se pot gospodari singure o masa calda zilnic. De aceasta masa calda beneficiaza un numar de 27 persoane. Autoritatile administratiei publice locale din oras au in permanenta in vedere protectia persoanelor vârstnice care reprezinta o categorie de populatie vulnerabila cu nevoi particulare din cauza limitarilor fizilologice caracteristice vârstei lor." se mai arata in raspunsul Primariei Cehu.

rn

Insa, ceea ce ne-a atras atentia in mod deosebit, din raspunsul Primariei Cehu, este ca sunt primarii, atat din judet cat si din afara judetului, care nu-si achita obligatiile legale de a contribui la intretinerea acestor varstanici care apartin de localitatile lor.

rn

"Se fac eforturi materiale considerabile din partea autoritatii locale pentru mentinerea si functionarea Caminului pentru Persoane Vârstnice. Este destul de dificil sa intretinem aceste asezamânt, cu atât mai mult cu cât majoritatea primariilor din localitatile de unde provin beneficiarii nu-si asuma obligatiile legale de a contribui, pe lânga sustinatorii legali, la acoperirea costului de intretinere din bugetele lor locale. Totodata, prin Serviciul de Asistenta Sociala din cadrul aparatului de specialitate al primarului se întreprind permanent actiuni de constientizare a familiilor persoanelor varstnice prin obligatia de a asigura ingrijirea si intretinerea acesteia."

rn

Primarul din Cehu, Chergi Ioan solicitat telefonic sa ne spuna care primarii nu-si asuma aceste obligatii legale de care se vorbeste in raspunsul Primariei Cehu, nu a vrut sa ni le spuna. In schimb, din documentele primite de la Caminul pentru Persoane Varstnice din Cehu Silvaniei la redactie, rezulta ca primariile care au refuzat solicitarea de alocare de ajutor de la bugetul local pentru varstnici care apartin de unitatea lor teritoriala sunt primariile din Salatig (Salaj), Bogdand (Satu-Mare), Baia-Mare (Maramures), Oarta de Jos (Maramures), Treznea (Salaj).

rn

Costul mediu de intretinere pentru o persoana in astfel de centre, a fost stabilit prin hotarare de Guvern la 1982 lei, la caminul din Cehu taxa este de 1500 lei persoana. Caminul poate sa incaseze 60% din pensia beneficiarilor, iar diferenta trebuie sustinuta de catre apartinatori (copii, nepoti, frati, surori) doar ca din partea acestora obligatia nu prea vine onorata. In schimb Primariile de care apartin beneficiari, prin legea 17/200 art 21, alin 2, lit.a ar fi obligate sa aloce de la bugetul local fonduri pentru sustinererea cheltuielilor caminelor in care acestia sunt prezenti. Practic acestor primarii le-a fost soliciat prin adrese sa plateasca diferenta de 482 de lei pe luna, pentru a ajuta centrul de camin sa-si desasfoare in bune conditii activitatea de sprijin si gazduire a acestor persoane. Doar ca tot pe baza acestei legi, Primariile de care apartin varstnici, refuza sa ajute caminul "macar cu o remorca de lemne", desi acesti varstnici au platit la vremea lor taxe si impozite ani de zile, pe considerentul ca nu sunt "cazuri sociale", ca au "copii cu potential", sau ca nu au semnat nici o conventie/angajament intre Serviciul Public de Asistenta Sociala si caminul din Cehu Silvaniei.