Dacă absolvenţii de liceu au scăpat de camerele de filmat, nu acelaşi lucru se va intampla şi in cazul profesorilor, la examenul de titulari-zare. Viorel Lungu, inspector şcolar de resurse umane ne-a declarat că metodologia organizării examenului de titularizare prevede obligativitatea ca in fiecare sală de examen să fie montate camere video de supraveghere. Informaţiile vor fi stocate pe DVD-uri şi vor fi utilizate ca probe in cazul cercetării unor suspiciuni de fraudă. Examenul de titulari-zare se va desfăşura in data de 13 iulie, la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău.
Concurenţă acerbă pentru un post plătit cu 600 – 700 de lei
Potrivit datelor primite de la Viorel Lungu, un număr de 453 de cadre didactice s-au inscris pentru examenul de titularizare, de cinci ori mai mulţi decat numărul posturi-lor titularizabile scoase spre ocupare in acest an, in număr total de 84. O concurenţă nemiloasă, avand in vedere că salariul unui profesor debu-tant nu depăşeşte 700 de lei pe lună . Ocuparea posturilor se va face in şedinţe publice. Pentru a deveni titulari, candidaţii trebuie să obţină minim nota 7 la examen.
Cele mai multe cereri au fost depuse pentru postu-rile de educatoare limba romană, in număr de 53, pe doar nouă posturi de titulari vacante; 44 de invăţătoare in limba romană concurează tot pe nouă posturi; la geografie au fost depuse 38 de dosare chiar dacă nu există nici un post vacant; pentru un singur post liber la specializarea psihopedagogie specială s-au inscris 33 de aspiranţi; 32 de persoane luptă pentru unul din cele trei posturi tiularizabile la limba engleză; cate 26 de solicitări au fost depuse pentru invăţătoare şi educatoare la limba maghiară, deşi nu există nici un post disponibil; la matematică sunt 11 posturi vacante, pentru care vor concura 22 de profesori; 19 consilieri şcolari se vor bate pe cele trei posturi de titulari vacante etc. De menţionat este că, in baza notei obţinute la examenul de titularizare, aspiranţii la un post la catedră vor putea ocupa posturile de suplinitori care vor fi scoase spre ocupare pentru anul şcolar următor.
Ultima şansă de a deveni titulari in sistem.
Potrivit inspectorului de resurse umane, concurenţa mare poate fi explicată şi prin faptul că este ultimul an in care profesorii pot deveni ti-tulari in sistemul de invăţămant. Potrivit noii Legi a Invăţămantului, de anul viitor examenul va fi organizat la nivel de unităţi de invăţămant, iar cadrele didactice vor putea deveni titulari doar la nivel de şcoală.