Temperaturile foarte ridicate din aceste zile pot avea urmări imediate și uneori grave. Căldura extremă afectează inima, creierul, plămânii, dar și sănătatea emoțională, atrage atenția Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj.
Valurile de căldură sunt printre cele mai periculoase fenomene naturale pentru oameni, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Cu toate acestea, riscurile sunt adesea ignorate sau subestimate, pentru că efectele nu sunt întotdeauna imediate. Adaptarea la temperaturi ridicate este un proces de durată. Canicula provoacă supraîncălzirea și deshidratarea corpului, sângele se îngroașă și inima trebuie să depună un efort mai mare ca să-l pompeze. Din această cauză, atât inima cât și alte organe pot avea de suferit.
Epuizarea termică se manifestă prin transpirație abundentă, senzație de oboseală și slăbiciune, amețeli, sete excesivă, puls rapid, durere de cap, crampe musculare, etc.
Totodată, epuizarea termică netratată poate duce la insolație, probleme respiratorii, cardiovasculare, putând afecta și sănătatea emoțională prin tulburări de dispoziție, anxietate, etc.
„Conform unui studiu recent, un procent important dintre salariați susțin că, în zilele cu temperaturi ridicate, le scade productivitatea și concentrarea la sarcinile zilnice la locul de muncă și crește senzația de oboseală și nivelul de nervozitate.
În acest context, recomandăm tuturor agenților economici să ia toate măsurile necesare astfel încât să protejeze sănătatea angajaților, fiind vizate în primul rând sectoarele de activitate economică în care salariații lucrează în aer liber (construcții, agricultură, lucrări de construcții de drumuri) sau acolo unde este vorba despre aglomerări sau spații închise așa cum este cazul industriei textile, industriei metalurgice, brutăriilor, etc.”, transmite ITM Sălaj.
Potrivit dispozițiilor OUG nr.99/2000, în perioadele de caniculă, angajatorii au obligația de a lua măsuri corespunzătoare pentru ameliorarea condițiilor de muncă și pentru menținerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensității și a ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă, iar acolo unde este posibil, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer; alternarea efortului dinamic cu cel static; asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție, precum și a dușurilor.
„Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții au obligația ca, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor/salariaților, să aplice măsuri vizând reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru și, în cazuri speciale, întreruperea colectivă a lucrului”, transmite ITM Sălaj.
Pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite , inspectorii de muncă vor continua controalele la angajatori, atât pentru a informa cât și pentru a verifica îndeplinirea obligațiilor legale pe care aceștia le au.