Un număr de 2.382 de absolvenţi de liceu au fost admişi in clasa a IX-a după prima repartizare computerizată.
Ministerul Educaţiei a făcut ieri prima repartizare computerizată a absol-venţilor de clasa a VIII-a la licee, conform opţiunilor completate de candidaţi in fişele de inscriere. Media de admitere a fost calculată ca medie aritmetică intre me- dia notelor de la testele naţionale şi media generală din clasele V-VIII. In judeţul Sălaj sunt aproximativ 2.600 de absolvenţi din promoţia curentă, la care se adaugă absolvenţii din alte judeţe şi din promoţiile anterioare care au participat la admiterea la liceele din judeţ. Pentru clasa a IX-a, planul de şcolarizare cuprinde 3.250 de locuri, suficiente pentru ca fiecare să-şi găsească un loc la liceu. După prima etapă de admitere, doar 2.382 au fost declaraţi admişi. Aproximativ 400 de absolvenţi de liceu nu au fost repartizaţi la liceu deoarece nu şi-au completat suficiente opţiuni in fişa de inscriere. Ei vor avea o nouă şansă de a deveni liceeni in sesiunile următoare pe locurile neocupate.
CNS a atras toţi elevii de 10
Colegiu Naţional „Silvania” Zalău a atras toţi cei cinci elevi care au obţinut media 10 la testele naţionale, patru dintre ei avand media de admitere tot 10. Doi cu media 10 la admitere au optat pentru specializarea Matematică Informatică – bilingv engleză, alţi doi pentru specializarea Matematică – Informatică şi un elev cu media 10 la testele naţionale a optat pentru specializarea Ştiinţele Naturii.
Matematica – Informatica şi Filologia – cele mai căutate specializări
La specializarea Matema-tică – Informatica bilingv de la CNS Zalău s-a inregistrat cea mai mare concurenţă, şi cea mai mare media a ultimului admis din judeţ: 9,34. Următoarele specializări, la nivel de judeţ, in ordinea ultimei medii de admitere sunt: Ştiinţele naturii, cu media ultimului admis 9,29 şi Filologie cu 9,12, ambele de la CNS Zalău, urmată de specializarea Economic de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, unde ultimul candidat admis a avut media 8,84. Pe locul cinci, in ordinea mediei de intrare, este tot CNS, cu specializarea Matematică Informatică, cu media 8,83. Toate specializările CNS se află tot in top 10 in ordinea mediilor de admitere. Cu medii peste 8 s-a intrat şi la specializările Matematică Informatică şi Filologie de la Colegiul naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, Liceul „Ion Agarbiceanu” Jibou şi Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău.
In coada clasamentului este specializarea Electromecanică de la grup Şcolar Sărmăşag, unde ultimul admis a avut media 3,26. Medie mai mică chiar şi decat ultima medie de intrare la specializarea Fabricarea produselor din lemn de la Grup Şcolar Sag, singurul liceu din judeţul nostru unde nici un absolvent din promoţia curentă nu a promovat bacalaureatul.
In cele 22 de licee din Sălaj au fost disponibile 77 de specializări.
Locuri libere pentru repartizările următoare
Cei care nu au fost incă repartizaţi la liceu pot opta pentru unul din locurile rămase libere, după cum urmează: Grup Şcolar „Liviu Rebreanu” Hida, specializarea Matematică – Informatică – două locuri, Mecanică – 21 locuri; Grup Şcolar „Cserey – Goga” la specializările Ştiinţe ale Naturii – cinci locuri, Mecanică – 22 locuri, Mecanică limba maghiară – 17 locuri; Grup Şcolar „Ioachim Pop” Ileanda, specializarea mecanică -15 locuri; Grup Şcolar „Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei, specializarea agricultură – 37 de locuri; Grup Şcolar „Mihai Viteazul” Zalău, specializarea Construcţii, instalaţii şi lucrări publice – 39 locuri; Grup şcolar „Voie-vodul Gelu”, specializările Producţie media – nouă locuri şi Comerţ – 21 de locuri; Grup Şcolar Argricol Nuşfalău, specializările Industrie textilă şi pielărie – 19 locuri, Meca-nică – cinci locuri; Grup şcolar Industrial Sărmăşag, specializările Matematică – Informatică limba maghiară – trei locuri, Mecanică limba maghiară – cinci locuri, Electromecanică limba maghiară – trei locuri; Grup Şcolar Sig, specializarea Fabricarea produselor din lemn – un loc; Grup Şcolar Surduc, specializarea Mecanică – cinci locuri; Liceul Comercial Gilgău, specializarea Comerţ – un loc; Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău, specializările Filologie – Franceză – opt locuri, şi Filologie limba germană – nouă locuri.
Absolvenţi din alte judeţe veniţi in Sălaj
Un număr de 109 absolvenţi de şcoli gimnaziale din judeţe precum Satu Mare, Maramureş, Bihor, Bistriţa Năsăud şi Harghita au dorit să inveţe intr-un liceu din Sălaj. Cei mai mulţi candidaţi provin din judeţul Satu Mare, ei optand pentru Grupul Şcolar „Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei. Tot in număr mare, absolvenţii de clasa a VIII-a din judeţul Bihor au ales unul din liceele din Şimleu Silvaniei. La mare căutare a fost şi Liceul Reformat „Wessenyi” Zalău pentru invăţămantul in limba maghiară.
Incă două sesiuni de admitere
Cei care nu au fost repartizaţi in prima etapă sau care, din diferite motive, nu s-au prezentat mai au la dispoziţie alte două etape de admitere, pe locurile rămase vacante. Cea de-a doua etapă de admitere se desfăşoară in perioada 14 – 22 iulie.
In perioada 5-7 septembrie, absolvenţii care nu au participat la primele două etape şi cei care nu s-au in-scris in perioada prevăzută de metodologie deoarece nu aveau incheiată situaţia şcolară au posibilitatea de a participa la cea de-a treia etapă de admitere la liceu, pe locurile rămase libere.