Copiii din cele 10 grupe ale Grădiniței cu Program Prelungit nr. 1 din Zalău au călătorit marți pe Insula de Lectură, o insulă creată în fiecare sală de activități, cu multă dăruire din partea personalului didactic.
Invitatele speciale în călătoria prin lumea basmelor au fost, la prima ediție a Zilei Naționale a Lecturii, inspectorii școlari pentru Educație timpurie și pentru Învățământ primar, Diana Boeriu și Zamfira Câmpean.
Atât reprezentantele Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, cât și directorul Grădiniței, Alina Maxim, au participat alături de educatoarele grădiniței la activitățile orei de lectură pentru cei mici. De la mic la mare s-au lăsați purtați de imaginație în călătoria colorată, veselă și captivantă a personajelor de poveste.
”15 Februarie 2022 – Ziua Națională a Lecturii. Am marcat această zi specială alături de cele două invitate, doamna inspector școlar – educație timpurie, Boeriu Diana și doamna inspector școlar – învățământ primar, Câmpean Zamfira. Momentul de lectură s-a desfășurat într-un cadru adecvat, prin activități specifice, cuprinse în Programul Național <Citește-mi 100 de povești>. Le mulțumim doamnelor inspector și cadrelor didactice pentru implicare, iar copiilor și părinților, pentru importanța pe care o acordă cărților și lecturii”, spune Alina Maxim, directorul Grădiniței cu PP nr. 1 Zalău.
Nu este prima activitate de acest gen în cadrul Grădiniței 1 Zalău. Preșcolarii care frecventează această unitate de învățământ au parte săptămânal de activități de lectură, Grădinița fiind înscrisă în Programul Național “Citește-mi 100 de povești” – un program național de încurajare a lecturii în grădiniță și în familie.
Alături de comunitățile locale, inițiatorii proiectului și-au propus să transforme grădinițele publice din România în insule de lectură și natură, unde copiii și adulții descifrează împreună tainele cărților și ale universului și îngrijesc plantele și animalele din jurul lor. Este o inițiativă a Asociației OvidiuRo, în parteneriat cu Ministerul Educației și Ministerul Culturii, sub egida proiectului „România Educată”. În cadrul proiectului, asociația oferă cărți foarte atent selecționate pentru copiii preșcolari și educatoarelor lor, sesiuni de formare profesională centrate pe literație pentru educatoarele copiilor, resurse educaționale pentru a organiza activitatea, conform planului de lectură întocmit la nivel de grădiniță, organizează ateliere de lectură pentru copii, astfel încât preșcolarii să își dezvolte vocabularul și dragostea pentru lectură.