Mersul la piață în această perioadă este o adevărată desfătare. Vara este cea mai bună ocazie să includem fructele de orice fel în ritualul nostru zilnic de sănătate și frumusețe.
Gustoasele caise au, potrivit mai multor studii efectuate de specialiști în sănătate, numeroase vitamine și minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor) și nutrienți importanți pentru organism. Acestea conțin o cantitate bogată de potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, vitamina A, C, E sau complexul de B-uri, și anume B3, B5, B6, B9. Pe lângă acestea, mai conțin fibre, care ajută tranzitul intestinal, previn tulburările digestive, constipația și apariția ulcerului. Și în ceea ce privește sănătatea sângelui, consumul de caise este foarte benefic. Betacarotenul și taninurile din aceste fructe scad nivelul de colestrol râu din sânge și protejează inima. Vitamina A din caise menține vederea sănătoasă și ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Mai mult, consumul lor poate fi un adjuvant de nădejde în procesele de detoxifiere. Ajută în tratarea depresiilor, îmbunătățesc memoria și aduc somnul celor care suferă de insomnii. Beneficiile reale ale caiselor se văd și în curele de slăbire. Aceste fructe conțin foarte puține calorii ( aproximativ 75 calorii/15 gr zahăr/100grame). Caisele dulci și aromate sunt foarte sățioase, iar consumându-le puteți înlocui alte dulciuri.
Datorită mineralelor pe care le conțin, caisele pot ajuta la dezvoltarea corectă a oaselor și la menținerea densității osoase (acestea previn apariția afecțiunilor oaselor). Acestea sunt benefice în ameliorarea febrei, pentru că vitaminizează și furnizează mineralele esențiale și lichidele de care are nevoie organismul. Datorită conținutului lor bogat în fier, caisele tratează anemia. Consumul de caise este recomandat și pentru cei care suferă de afecțiuni hepatice (ale ficatului), pentru că ajută la regenerarea și la reluarea funcțiilor acestui organ. Persoanele care includ aceste fructe în dieta lor zilnică de vară au mai puține riscuri să dezvolte o serie de afecțiuni precum: bolile de inimă, diabetul de tip 2 sau boala diverticulară a colonului care duce la inflamația intestinului gros. Caisele reduc problemele de retenție a lichidelor, deoarece acționează ca un diuretic natural. Acestea sunt prietenoase și cu stomacul sensibil al bebelușului, prezentând un risc scăzut de alergii (este unul dintre primele alimente solide ce pot fi oferite copiilor, la începutul diversificării).
Fructele de cais pot fi consumate crude sau confiate. Le poți adăuga în mâncăruri sărate, în dulciuri sau în smoothie-uri preparate cu ajutorul blenderului. Pentru un smoothie delicios, pune în blender 4 caise, o piersică, 1 cm de rădăcină de ghimbir proaspăt și 1 vârf de cuțit de scorțișoară, alături de 1 pahar de apă. Dacă îți place gustul mai dulce, adaugă 1 linguriță de miere. Se amestecă totul în blender și, într-un minut, ai obținut o băutură plină de vitamine și nutrienți ce poate înlocui cu succes micul dejun.
Consumul de caise ajută și la menținerea frumuseții. Vitamina A pe care o găsim din abundență în aceste fructe protejează epiderma. De asemenea, o mască de față al cărei ingredient vedetă este pulpa de caisă vă va împrospăta tenul și-l va face mai catifelat. Pentru tenul normal, pasează o caisă coaptă și amestec-o bine cu o linguriță de miere, până când obții o pastă cremoasă. Aplică masca pe ten și las-o să acționeze timp de 15 minute. Îndepărteaz-o cu un șervețel umed și clătește-ți fața din abundență cu apă călduță. Uleiul extras din sâmburii caiselor hidratează pielea și previne apariția ridurilor. De asemenea, are efect antiinflamator asupra eczemelor și a petelor de pe pielea sensibilă.