Asistentii medicali salajeni aleg sa munceasca in Belgia, iar solicitarile numeroase depuse anul trecut pentru obtinerea actelor necesare puteau destabiliza activitatea Spitalului Judetean de Urgenta Zalau.
Tot mai multi medici, asistenti medicali si farmacisti din Salaj au solicitat in ultimii ani actele necesare Ministerului Sanatatii pentru a pleca la munca in strainatate. Din septembrie 2010 pana la sfarsitul anului 2011, un numar de 91 de angajati ai sistemului medical salajean au depus dosare la Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj pentru a primi certificatele de conformitate de la Minister, care le permit urmarea profesiei in alte tari si doar 59 dintre ei au primit deocamdata raspuns favorabil. Potrivit purtatorului de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli, in perioada septembrie – decembrie 2010, au solicitat Ministerului Sanatatii, prin intermediul DSP Salaj, eliberarea certificatelor de conformitate un numar de noua medici si 19 asistenti medicali. In aceeasi perioada, doar patru medici au primit respectivele certificate de conformitate din partea Ministerului Sanatatii. Pe parcursul anului trecut, mai exact din ianuarie pana in decembrie, au solicitat eliberarea certificatelor de conformitate 21 de medici salajeni, trei farmacisti si 39 de asistenti medicali. In aceeasi perioada, Ministerul Sanatatii a eliberat certificate pentru 23 de medici, un singur farmacist si 31 de asistenti medicali. Mihai Cheseli a precizat ca, potrivit legislatiei in vigoare, incepand cu luna septembrie 2010, dosarele prin care se solicita Ministerului Sanatatii eliberarea certificatelor de conformitate pot fi depuse si la sediul Directiei de Sanatate Publica Salaj.
Rodica Muresan, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, filiala Salaj, a declarat pentru Graiul Salajului ca in anul 2010 au fost eliberate 48 de avize de buna practica, iar in anul 2011 au fost eliberate 21 de avize, dar ca nu se stie numarul celor care pleaca in mod real. „Am eliberat foarte multe avize, dar nu stim cati pleaca dintre cei care solicita actele doveditoare exeperientei. Prea putini confirma plecarea. Spre exemplu, anul trecut ne-au confirmat doar doua persoane ca si-au gasit loc de munca in Anglia, iar in 2010, majoritatea asistentilor vroiau sa plece in Belgia”, a precizat Rodica Muresan. Din spusele presedintelui OAMGMAMR, numarul mare al asistentilor cu gand de plecare care au obtinut actele puteau destabiliza activitatea Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, in conditiile in care isi gaseau toti un loc de munca in strainatate. Asistentii prefera ca destinatii de munca Belgia, Italia, Anglia, Spania, Irlanda. Certificatele atesta experienta profesionala, daca au avut abateri disciplinare, daca au fost acuzati de malpraxis, alte puncte sau cerinte pe care le solicita angajatorii straini, in cazul Angliei existand chiar formulare tip care, dupa ce sunt traduse si legalizate, sunt completate de autoritatile romane din domeniu carora li se adreseaza.
Un singur medic salajean a plecat anul trecut in SUA
Potrivit Colegiului Medicilor din Romania, filiala Salaj, doi medici au solicitat anul trecut certificate de conformitate pentru migratie. Potrivit Monicai Plosca, un singur medic a plecat in luna august a anului trecut in Statele Unite ale Americii, iar altul – un medic dentist – a solicitat actele pentru migratie in Anglia, insa nu a plecat deocamdata. In general, medicii si personalul medical sunt atrasi de salariile mult mai mari decat in tara, precum si de conditiile de munca pe care le ofera strainii in cadrul clinicilor si spitalelor din strainatate.