Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Sălaj a încheiat contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu 33 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din cele 36 eligibile.

Suma totală alocată pentru acest an în vederea înscrierii proprietăților din județul Sălaj în evidențele de cadastru și carte funciară este de 4.995.960 de lei.

Lucrările de cadastru general se desfășoară în cadrul celei de-a opta etape de finanțare a Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin OCPI Sălaj.
Primăriile interesate să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale și care au încheiat acum contracte de finanțare cu OCPI Sălaj sunt Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou, Șimleu Silvaniei, Agrij, Băbeni, Bălan, Bănișor, Bobota, Bocșa, Buciumi, Carastelec, Coșeiu, Creaca, Crișeni, Cristolț, Dobrin, Dragu, Fildu de Jos, Gârbou, Halmășd, Hereclean, Horoatu Crasnei, Măeriște, Mirșid, Plopiș, Poiana Blenchii, Sălățig, Sărmășag, Someș Odorhei, Valcău de Jos, Vârșolț și Zalha.
Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, aceste primării care au semnat contracte de finanțare cu OCPI Sălaj trebuie să găsească prestatori până la data de 13 iunie 2022, iar ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate.
Pentru anul 2022, fiecare unitate administrativ-teritorială eligibilă poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Suma solicitată de fiecare primărie a fost, în marea majoritate a cazurilor, suma maximă eligibilă. Excepție au făcut doar Cehu Silvaniei (85 de mii de lei), Jibou (150 de mii de lei), Bobota (155.028 lei), Dragu (154 de mii de lei), Gârbou (106.932 de lei) și Vârșolț (145 de mii de lei).

Potrivit datelor furnizate de Sergiu Panie, directorul OCPI Sălaj, se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale, în 39 de unități administrativ-teritoriale din totalul de 61 de UAT-uri.
”În primul trimestru al anului 2022, reprezentanții OCPI Sălaj au participat la întâlniri de lucru și ședințe de progres cu prestatorii lucrărilor de înregistrare sistematică și reprezentanții UAT-urilor în vederea clarificării și rezolvării problemelor întâmpinate în cadrul acestor lucrări. PNCCF are drept scop înregistrarea gratuită pentru cetățeni a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – aproximativ 313 milioane de euro, dar și din bugetul local al primăriilor”, a precizat Sergiu Panie.